Suđenje Manoliću: Krunislav Olujić spreman svjedočiti o mutnoj Karamarkovoj prošlosti

Screenshot: HRT

"DA, kontaktirala me obrana, točnije odvjetnik Josipa Manolića kako bi svjedočio o šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku", potvrdio je za Index bivši glavni državni odvjetnik i bivši  predsjednik Vrhovnoga suda RH Krunislav Olujić.

Ne želi prije suda

Podsjetimo, šef HDZ-a Tomislav Karamarko tužio je Josipa Manolića za klevetu i to zbog Manolićevih izjava u tjedniku Nacional da je Karamarko bio suradnik Udbe. Manolićeve tvrdnje da je krajem 80-tih godina surađivao s tadašnjom Službom državne sigurnosti (SDS), koja ga je ucijenila zbog veza sa sitnim kriminalcima, Karmarko je ocijenio lažima i klevetama plasiranima u javnost "zbog političkih motiva i u predizborne svrhe".

Olujić tvrdi kako je spreman svjedočiti u tom slučaju iako se s Manolićem nije čuo već godinama.

Zazirao od Karamarka

"Ako se na kraju odluče da me pozovu kao svjedoka rado ću se odazvati tom pozivu i podijeliti svoja saznanja" rekao je Olujić no nije otkrivao koje eventualne informacije posjeduje već ih je ostavio za sud.

"Karamarka sam upoznao kada sam bio zastupnik 2. saziva Hrvatskog sabora u rujnu 1992. Karamarko je tada bio šef ureda predsjednika Sabora Stipe Mesića. Upravo zbog svojih informacija koje sam imao o njemu zazirao sam o kontakata s njim", rekao je jutros gostujući u emisiji Studio 4.

Obaviještajne i policijske službe u korist HDZ-a

Olujić je bio član HDZ-a od 1992. godine, da bi zamrznuo svoje članstvo u vrijeme kada je bio šef Vrhovnog suda. Formalno je izašao iz te stranke nakon što je neuspješno branio Jadranku Kosor u stegovnom postupku pred Visokim sudom časti HDZ-a. Napisao je i otvoreno pismo Karamarku.

"Stranka je zahvaljujući Vama i ljudima koji Vas okružuju, pripadnicima hrvatskih obavještajnih i policijskih službi, pretvorena u sredstvo za osvajanje vlasti u Republici Hrvatskoj, zbog čega veliki dio hrvatskih građana s pravom izražava sumnje u mogućnost 'putinizacije' Hrvatske i opasnost od Vašeg preuzimanja vlasti po daljnje demokratske procese u zemlji", poručio je Olujić predsjedniku HDZ-a prije dvije godine.

Pročitajte više