Suđenje Miloševiću: Kristanovo vještačenje ograničeno i odgođeno

NA SUĐENJU bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću u petak je raspravno vijeće ograničilo i odgodilo svjedočenje ustavnopravnog stručnjaka dr. Ivana Kristana iz Slovenije, nakon prigovora "Prijatelja suda" da zbog sukoba interesa on ne može nastupiti kao vještak.

"Amicus" Steven Kay upozorio je da Kristan, koji je kao sudac Ustavnog suda bivše SFRJ sudjelovao je u odlukama o ukidanju autonomije Kosova i o pravu na samoopredijeljenje, ne može kao vještak tumačiti Vijeću ta pitanja.

Nakon podulje proceduralne rasprave vijeće je prihvatilo taj argument i odlučilo izdvojiti ta dva pitanja iz Kristanova vještačenja.

Zbog propusta tužitelja, koji nije osigurao slovenske prevoditelje za iskaz dr. Kristana, njegovo svjedočenje odgođeno je za idući tjedan.

Umjesto Kristana, optužba je izvela zaštićenog svjedoka B-24 koji je govorio o zbivanjima prije i za vrijeme sukoba u Zvorniku 1992.,

gdje je on u to vrijeme bio zapovjednik policijske postaje i član srpskog kriznog stožera.

Svjedok je vrlo podrobno opisao srpske pripreme za rat u BiH, koordinirane iz Beograda i SDS-a u Sarajevu, i metode kojima su JNA i MUP Srbije već od jeseni 1991. osiguravali oružje, streljivo i drugu opremu srpskim kriznim stožerima u BiH.

"Mi smo dobivali oružje od JNA a Muslimani su kupovali iz Hrvatske", rekao je svjedok.

Opisao je i kako su članovi njegovog stožera, nakon odobrenja

Miloševićevog bliskog suradnika, ministra policije Radmila Bogdanovića, prevozili oružje u BiH, u vrijeme dok je još postojala "jedinstvene država".

"Ujutro bi kamion odvezli na parking beogradskog sajmišta gdje bi ga ostavili s ključevima i punog goriva a popodne bi zatekli kamion, obično natovaren brašnom i s fiktivnom otpremnicom", rekao je B-24. "Kamion bi odvezli u Zvornik a krizni stožer bi potom dijelio oružje po srpskim selima", dodao je svjedok koji je dva puta sudjelovao u takvom dovozu oružja.

B-24 govorio je i o ulozi Željka Ražnatovića Arkana i njegovih Tigrova u napadima na Bijeljinu i Zvornik. Istaknuo je da se Arkan vozio automobilom saveznog MUP-a te da je imao običaj šamarati članove kriznog stožera i visoke časnike JNA.

Suđenje Miloševiću nastavlja se u ponedjeljak kada će B-24 dovršiti svjedočenje, a dopunski iskaz dat će francuski komunikolog Renaud de la Brosse.

(Hina) dh sv

Pročitajte više