Suđenje Miloševiću odgođeno do 3. listopada

Haaški sud u četvrtak je objavio da se suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću odgađa do 3. listopada zbog njegova pogoršanog zdravstvenog stanja, a za 30. rujna je, na zahtjev Tužiteljstva, zakazana rasprava o implikacijama zdravstvenih tegoba optuženoga na tijek suđenja.

Zbog Miloševićeva lošeg zdravstvenog stanja, najčešće povezanog s visokim tlakom, suđenje je do sada prekidano u desetak navrata zbog čega je izgubljeno više od 70 raspravnih dana.

Glavni tužitelj u postupku Geoffrey Nice zatražio je u podnesku od 23. rujna da raspravno vijeće zakaže raspravu na kojoj bi se razmotrile "ozbiljne posljedice koje na vođenje suđenja ostavljaju nepredviđeni prekid".

Posebno je ukazao na teškoće koje ti prekidi stvaraju u rasporedu izvođenja svjedoka ističući da oni "remete njihove profesionalne i osobne živote te utječu na njihovu prednost da svjedoče".

Optužba je pozvala Vijeće da "hitno razjasni stranama zdravstveni položaj optuženog i razmotri raspoložive opcije za preostali dio suđenja".

Budući da Pravila o postupku i dokazima ICTY-ja ne reguliraju probleme povezane s prekidima suđenja, tužitelj Nice predlaže da se pristupi hitnoj izmjeni pravila ili da Vijeće samo pronađe rješenja.

Optužba u podnesku predlaže dvije glavne mogućnosti - prva je da se u sudnici načini video zapis iskaza svjedoka, kada optuženi nije nazočan suđenju, te da mu se kasnije omogući gledanje snimke i protuispitivanje svjedoka ako to želi.

Druga - šire korištenje pravila 92 bis, opet uz vidio snimanje ali i iskaz svjedoka danog tužiteljima, a ne u sudnici.

Optuženome bi bila osigurana ista prava pregleda snimke i protuispitivanja svjedoka uz moguće traženje da svjedok pod prisegom potvrdi istinitost snimke.

Kao ostale opcije optužba predlaže izmjene dnevne satnice suđenja kako bi se ona prilagodila stanju optuženog. Tužitelj Nice također predlaže ponovno razmatranje prijedloga da se optuženom imenuje branitelj, posebno mogućnost da to postane jedan "od prijatelja suda" (amici curiae).

Suđenje Miloševiću, optuženom za genocid u BiH, te zločin protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, traje od 12. veljače 2002.

Pročitajte više