Suđenje Miloševiću: Svjedočio bivši djelatnik UN u sektoru sjever

JNA SE u svibnju 1992., sukladno odredbama Vanceova plana, povukla iz UN-ova sektora sjever, ali je to učinila samo na papiru, dok se u stvarnosti ništa nije promijenilo, rekao je u petak na suđenju Slobodanu Miloševiću u Hagu nekadašnji koordinator za civilna pitanja u tom zaštićenom području UN Charles Kirudja.

Kirudja, koji i danas radi u UN, sredinom travnja 1992. godine postavljen je na dužnost koordinatora UN za civilna pitanja za sektor sjever, sa sjedištem u Topuskom.

Sudskom vijeću Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine svjedok je objasnio temeljne postavke nekadašnje Vanceova plana, ulogu i položaj zaštićenih područja UN (UNPA) kao i dužnosti UNPROFOR-a.

Osim civilnih pitanja u provedbi Vanceova plana, Kirudjine dužnosti obuhvačale su i vojna, prije svega sudjelovanje u pregovorima oko demobilizacije JNA, jer je taj plan predviđao da u UNPA zonama djeluje isključivo lokalna policija naoružana lakim oružjem, pod kontrolom pripadnika civilne policije UN.

No na sastanku organiziranom 29. travnja 1992. kako bi se UN upoznao s načinom i vremenskim rasporedom povlačenja JNA, zapovjednik 10. korpusa general Ninković otrio je da će se većina snaga samo formalno povući, odnosno da će uniforme JNA zamijeniti onima TO lokalnih Srba.

Kako je svjedočio Kirudja, Ninković je sugovornicima rekao kako ´moraju shvatiti da se stvara nova realnost i da će, kad sve završi, nastati nova Jugoslavija koja će se sastojati od Slovenije, Hrvatske, jedinstvene Srbije i Crne Gore, Srpske Krajine, Makedonije i BiH´, ali je napomenuo da će 88 posto BiH biti pod srpskom kontrolom.

Ninković je također rekao da će se JNA formalno povući, ali je nabrojao koje će postrojbe ostati i samo promijeniti odore, i s kojom naoružanjem, napomenuvši također da će ostati i časnici JNA ´rodom iz RSK i BiH´.

Kirudja je na temelju zabilješki iz svojeg dnevnika sastavio i popis postrojbi JNA koje su nakon demobilizacije trebale ostati u sektoru sjever, koji je predočen Sudskom vijeću ICTY-a kao dokazni materijal.

Nakon formalnog povlačenja jugoslavenske vojske, koje je prema planu trebalo biti dovršeno do kraja svibnja, u stvarnosti se ništa nije promijenilo, rekao je svjedok.

´Zapovjedna struktura ostala je ista - tri zasebne zone koje su postojale prije našeg dolaska - Kordun, Banija i Lika - postojale su, čak i pod istim nazivima, i poslije formalnog odlaska JNA, a zonom Kordun, npr. zapovijedao je Čedo Bulat i prije i poslije demobilizacije´, pojasnio je Kirudja.

Nakon nekog vremena te su se nove snage počele nazivati Vojskom RSK, dodao je svjedok.

Između ostalih stvari, bivši koordinator za civilna pitanja UN govorio je i o nedostacima Vanceova plana koji su se pokazali tijekom njegove provedbe, spomenuvši kao primjer odredbu plana da u područjima na koje se odnosi smije postojati samo policija s lakim oružjem, dok sve ostalo oružje treba preuzeti i pohraniti UN.

Lokalni Srbi to su, međutim protumačili tako da su pripadnike vojnih snaga iz maslinastozelenih odora presvukli u plave i prozvali ih policajcima, kojima je tako broj narastao izvan svih razmjera.

Također su transportere i druga oklopna vozila jednostavno prebojali u plavo i proglasili policijskim, rekao je Kirudja.

Budući da ni policija nije smjela posjedovati teško oružje, UN ga je do kraja kolovoza ipak uspio smjestiti u skladišta, koja je kontrolirao zajedno sa Srbima.

Međutim, u siječnju 1993., nakon hrvatske oslobodilačke akcije na Maslenici, Srbi su svo teško oružje izvukli iz skladišta i koristili ga što je, bez obzira na boju odore, bilo suprotno Vanceovu planu, rekao je Charles Kirudja, koji će svjedočenje nastaviti i u ponedjeljak.

Pročitajte više