Suđenje tzv. gospićkoj skupini: Vještačenjem nije identificiran Dasovićev glas

PREDSJEDNICA sudskog vijeća u suđenju tzv. gospićkoj skupini na Županijskom sudu u Rijeci sutkinja Ika Šarić danas je predočila nalaz vještačenja tzv. Dasovićeve kasete kojim je utvrđeno da se ne mogu identificirati osobe čiji je glas snimljen na tom zvučnom zapisu.

Vještačenje provedeno na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu pokazalo je da je zbog loše snimke i niza tehničkih ograničenja, kako stoji u nalazu, nemoguće identificirati osobe na temelju usporedbe glasova. Uz to, naveo je vještak, snimke starije od šest godina bitno otežavaju identifikaciju, a taj zvučni zapis snimljen je u studenom 1991. Vještačenje je pokazalo da je zapis naknadno obrađen, odnosno da na njemu postoje prekidi, presnimavanje i nadosnimavanje. Na temelju analize šumova i buke prometa zabilježenih na zapisu vještak je ustvrdio da dijelovi zapisa nisu snimani u identičnim prostornim uvjetima niti u isto vrijeme.

Protuobavještajna agencija (POA), koja je riječkom sudu dostavila tu kasetu, tvrdila je da je na njoj snimljen iskaz iz studenoga 1991. tadašnjeg načelnika gospićke Policijske uprave Ivana Dasovića tadašnjem zamjeniku ministra unutarnjih poslova Smiljanu Reljiću o događajima na gospićkom području u jesen te godine. Glas, za koji se tvrdi da je Dasovićev, govori o odvođenjima i masovnim likvidacijama civila te za organizaciju toga izravno optužuje Tihomira Oreškovića i Mirka Norca, a Norca i za ubojstvo jedne osobe tijekom likvidacije na Pazarištu.

Dasović je u svom iskazu u glavnoj raspravi kazao da ne može potvrditi da je na toj kaseti snimljen njegov glas. Optuženici Orešković i Norac, kao i njihovi branitelji, ranije su se protivili prihvaćanju te kasete kao dokaznog materijala tvrdeći da je riječ o nevjerodostojnom zapisu. Sutkinja je odredila da se ponovno pozove na saslušanje Smiljan Reljić 21. siječnja.

Unatoč protivljenju obrane optuženika sutkinja Šarić danas je pročitala iskaze svjedoka Voje Pantelića i Sofije Šuput iz istražnog postupka jer se oni ni nakon višekratnih sudskih poziva nisu odazvali, a navodno se nalaze u inozemstvu. Sofija Šuput je govorila o odvođenju supruga te tvrdi da je čula kako su to obavili Orešković i Norac. Nije bila u Gospiću u to vrijeme te je čula da su za kasnije likvidacije odgovorni Norac, Orešković, Tomislav Merčep i Nikola Štedul.

Optuženi Tihomir Orešković rekao je da su tu svjedokinju pripremale za davanje iskaza srpske obavještajne službe, te je, kao i optuženi Mirko Norac, u potpunosti odbacio njezin pročitani iskaz.

Suđenje se nastavlja sutra.

Pročitajte više