Suđenje "vukovarskoj trojki": Međusobne optužbe i izražavanje žaljenja zbog pokolja

BRANITELJI Mrkšića i Šljivančanina u završnoj su riječi zatražili oslobađajuću presudu za svoje klijente, te su prebacivali odgovornost  s jednog na drugog.

Šljivančaninov branitelj tako je napao Mrkšićevu obranu zbog toga što je ona dan ranije ustvrdila da Mrkšić nije imao ništa s hrvatskim zarobljenicima jer je to bilo u domeni Uprave za sigurnost kojoj je pripadao Šljivančanin, te je uzvratio protuoptužbama,  prenosi HRT.

Mrkšićev branitelj je kazao i kako bi umjesto Mrkšića za zločin trebali odgovarati  pripadnici 80. motorizirane brigade JNA koji su svjedočili protiv "vukovarske trojke", a iste je okrivio i branitelj Miroslava Radića.

Sva trojica okrivljenika izrazila su žaljenje zbog pokolja, a Radićev je odvjetnik još nadodao kako njegov branjenik osuđuje zločin na Ovčari kao "gnjusni i kukavički čin".

Šljivančanin je osudio počinitelje koji su nanijeli zlo svom narodu, a obiteljima žrtava tugu, te je kazao kako nitko neće pokolebati njegovu ljubav prema Jugoslaviji o svim njezinim narodima.

Mile Mrkšić se tereti za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio progon Hrvata i drugih nesrba koji su se nakon pada Vukovara nalazili u vukovarskoj bolnici. U optužnici se navodi da je Mile Mrkšić bio pukovnik JNA i zapovjednik 1. gardijske motorizirane brigade koja je snosila glavnu odgovornost za napad na Vukovar.

Miroslav Radić i Veselin Šljivančanin se terete za premlaćivanja i ubojstva više od 200 ljudi nakon napada na Vukovar.

A.H.

Pročitajte više