Šuica: Moje imenovanje za potpredsjednicu EPP-a pokazuje koliko je HDZ jak u Europi

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

POTPREDSJEDNICA Europske komisije Dubravka Šuica rekla je da njezin izbor za potpredsjednicu Europske pučke stranke (EPP) pokazuje koliko je HDZ jak i uvažen na europskoj razini.

Šuica je u srijedu na skupu u Rotterdamu imenovana jednom od desetero novih potpredsjednika EPP-a. Dobila je peti najveći broj glasova.

"Mislim da to pokazuje koliko je HDZ snažan na europskoj razini i koliko nas uvažavaju", rekla je Šuica, prva u povijesti na tom položaju iz Hrvatske. 

Zahvalila je premijeru Andreju Plenkoviću, koji ju je predložio za tu funkciju i "vjerovao da može proći", pa dodala da će ovim imenovanjem "moći napraviti nešto više za našu Hrvatsku i naš HDZ". 

Na skupu u Rotterdamu novim čelnikom EPP-a proglašen je Nijemac Manfred Weber, koji je naslijedio Poljaka Donalda Tuska. Šuica je kazala kako je njegov program kompatibilan s radom EK.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u Nizozemskoj je rekao da je Šuičino imenovanje potvrda "njezinog uspješnog dosadašnjeg rada" u EK, da to jača utjecaj HDZ-a "unutar europske obitelji" te da je to i uspjeh Hrvatske. 

EPP je na svom skupu usvojio dokument o budućnosti Europe, kao i 14 rezolucija, među kojima je i ona o europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Grlić Radman je rekao da je za tu rezoluciju zaslužna Hrvatska. 

Pučani su u Rotterdamu razgovarali i o načinima daljnje pomoći Ukrajini te o njezinoj europskoj perspektivi. 

Pročitajte više