Šuker: Ako je bilo nepravilnosti u INA-i, o tome ćemo obavjestiti Državno odvjetništvo i policiju

MINISTAR financija Ivan Šuker izjavio je danas da će, ako novi Nadzorni odbor ili skupština nađu neke nepravilnosti u poslovanju naftne kompanije Ine, s time upoznati nadležne institucije, prije svega državno odvjetništvo, kriminalističku policiju.

Ako novi NO i skupština procijene da je bilo određenih nepravilnosti, s time će se upoznati nadležene državne institucije, što i jest uloga NO da obavijesti, a ne da sam vodi istragu, izjavio je Šuker novinarima nakon prve sjednice Povjerenstva za pripremu turističke sezone.

Šuker je kazao da nije vidio izvješće bivšeg predsjednika NO Ine i bivšeg potpredsjednika Vlade Slavka Linića koji je optužio predsjednika Uprave Ine Tomislava Dragičevića da je opstruirao odluke NO i da nije dovoljno učinio da se otklone nepravilnosti i propusti u nabavci nafte, te da je time Ina oštećena za tri, četiri milijuna američkih dolara.

Šuker najprije nije želio komentirati Linićeve izjave, pojašnjavajući da mu nije jasno zašto oni koji su bili na vlasti, a tvrde da su se takve stvari događale u Ini, nisu smijenili upravu tvrtke.

Ako je NO obavijestio Vladu da se u Ini nešto dogodilo, onda je Vlada trebala smijeniti upravu Ine ili odgovorne za to, kazao je Šuker, ističući da je Linić imao sve instrumente da napravi to što je po njegovom izvješću trebao napraviti.

Šuker ističe da je, što se tiče loših poteza uprave i mogućih kaznenih radnji, vrijeme je da za to zadužene institucije počnu raditi svoj posao. Bilo bi suludo da ministar financija ili ministar gospodarstva ili bilo koji drugi ministar pokreće ikakve kaznene prijave, kazao je.

Naglasio je da pravna država konačno mora početi djelovati u tom smjeru, jer, kaže, ako na službenom sastanku visoki predstavnik bivše vlade daje takve izjave, onda državno odvjetništvo i kriminalistička policija moraju poduzeti određene korake i raditi svoj posao.

Kada svatko počne raditi svoj posao, onda možemo reći da pravni sustav funkcionira. Nadzorni odbor može donijeti odluku, proslijediti je nadležnim tijelima, a "ovakvo lamentiranje preko novina, prije svega šteti tvrtki", rekao je.

Ministar financija smatra da bi bilo dobro i da se javnosti napokon na uvid da ugovor o prodaji 25 posto plus jednu dionicu Ine mađarskom MOL-u.

Svi članovi Vlade ovih dana dobivaju strahovito puno informacija što se Ine tiče, kazao je Šuker, poručujući da treba skinuti tabu s privatizacije Ine i da javnost konačno treba dobiti na uvid ugovor o prodaji Ine kako bi se vidjelo što se s tim dionicama prodalo i je li plaćenih 505 milijuna američkih dolara "bilo za 25 posto, ili možda za 50 posto dionica Ine".

Šuker, uz napomenu da još nije imenovan predsjednikom NO Croatia osiguranja, nije želio govoriti o privatizaciji te tvrtke i planovima bivše Vlade da dio dionica da Katoličkoj crkvi kao naknadu za nacionaliziranu imovinu.

Kazao je tek da u tom segementu nije napravljen nikakav pomak, te priznao da su određeni razgovori s Katoličkom crkvom o tome vođeni prilikom donošenja proračuna.

Na upit o kakvim je razgovorima bilo riječ, Šuker je ponovio da još nije imenovan za predsjednika NO i da nema pravo niti nadležnosti o tome govoriti.

To je veliki problem koji je stara vlada "gurnula pod tepih" i bilo bi logično i nekorektno od mene kao člana Vlade da se o tome govorim prije nego što istupi o toj temi premijer Ivo Sanader, rekao je.

(Hina) xnz ybn/ydb

Pročitajte više