Šuker: Vjerojatno ćemo donijeti odluku o povećanju osiguranja depozita u bankama na 50 tisuća eura

MINISTAR financija Ivan Šuker kazao je da je hrvatski bankarski sustav siguran, a ujedno je najavio da će vlada sutra donijeti odluku o povećanju osiguranja depozita u bankama na najmanje 50 tisuća eura. "Ponovit ću ono što govorim već desetak dana - hrvatski bankarski sustav je siguran", izjavio je u Washingtonu nakon sastanka s djelatnicima Svjetske banke zaduženima za istočnu Europu. 

Govoreći o teškoćama koje na financijskom tržištu izaziva strah potrošača bankarskih usluga te o globalnoj krizi i njenim odrazima na hrvatsko gospodarstvo, Šuker je za ponedjeljak najavio novu vladinu odluku što će u konačnici postaviti prag od 50 tisuća eura, koji će biti u skladu s najnižim iznosom većine europskih zemalja. "Vjerojatno ćemo u ponedjeljak donijeti odluku o povećanju osiguranja štednih depozita hrvatskih građana", kazao je Šuker.

Prisustvo straha, prema mišljenju Šukera, u Hrvatskoj je "normalna stvar" s obzirom na bankarsku krizu koja je harala ovim prostorom prije desetak godina i tadašnje gubitke štednih uloga. Ipak, Šuker poručuje da se "hrvatski građani ne trebaju bojati". "Mogu hrvatskim građanima poručiti da budu mirni i da se toga ne boje, vlada doktora Ive Sanadera sigurno će donijeti takvu odluku u ponedjeljak", rekao je Šuker.

Ig.M.

Pročitajte više