Susret slovenskih i hrvatskih katolika 30. kolovoza u Mariji Bistrici

U SKLOPU priprema za obilježavanje Srednjoeuropskoga katoličkog dana (SEKD) u subotu, 30. kolovoza, održat će se u hrvatskom nacionalnom marijanskom svetištu Mariji Bistrici susret slovenskih i hrvatskih katolika.

Susret za koji je pripremljen zajednički liturgijski vodič i na kojem se očekuje više tisuća hodočasnika iz Slovenije i Hrvatske održat će se pod geslom "Bog daj srečo, sosed - Dobro mi došel, prijatelj!"

Pomoćni zagrebački biskup i predsjednik hrvatskog Nacionalnog odbora SEKD-a Vlado Košić govoreći na današnjoj konferenciji za novinstvo o važnosti susreta istaknuo je kako u sklopu priprema za obilježavanje Srednjoeuropskog katoličkog dana do sada nije održan dvonarodni susret, kakav se priprema u Mariji Bistrici.

Po Košićevim riječima tom će susretu biti nazočni i predstavnici biskupskih konferencija srednjoeuropskih zemlja, a misno slavlje, uz domaćina predsjednika Hrvatske biskupske konferencije Josipa Bozanića, predvodit će nadbiskup ljubljanski Franc Rode.

Košić je izvijestio kako će u povodu Srednjoeuropskog katoličkog dana, koji će se pod geslom "Krist - nada Europe", održati u austrijskom marijanskom svetištu Mariazellu od 21. do 23. svibnja 2004., prirediti i hrvatsko-češki simpozij "Brak i obitelj".

Predsjednik Slovenskoga nacionalnog odbora SREKS-a Janez Gril istaknuo je kako je potrebno da i Crkva, kao i političari, pridonese jačanju dijaloga i poboljšanju odnosa.

"Ova incijativa ima za cilj zbližavanje dvaju naroda", rekao je, dodavši kako se nakon misnog slavlja očekuju susreti hrvatskih i slovenskih vjernika.

Na suseret u Mariju Bistricu doći će iz Slovenije oko pet tisuća vjernika, slovenski biskupi, oko 150 svećenika, redovnici i redovnice, rekao je Gril, napomenuvši da će skupine vjernika doći u narodnim nošnjama te da će doći i limena glazba.

"Susjed je dobar prijatelj!", rekao je zaključno Gril, koji je i direktor slovenskoga katoličkog tjednika "Družina".

Upravitelj bistričkog svetišta Lovro Cindori predstavio je subotnji program koji će u 9,30 početi svečanom zvonjavom u čast dolaska slovenskih hodočasnika. Slijedit će u 10 sati dvojezični uvodni molitveni program na prostoru crkve na otvorenom bl. Alojzija Stepinca. Misno slavlje započet će u 11 sati.

Uz slovenske zborove pjevanje će predvoditi crkveni pjevački zbor Tomislav iz Marije Bistrice te crkveni zborovi iz Radoboja i Zlatara, kojima će ravnati Dragutin Cerovečki.

Projekt Srednjoeuropskog katoličkog dana pokrenulo je osam zemlja srednje Europe - Austrija, BiH, Češka, Hrvatska, Madžarska, Poljska, Slovačka i Slovenija - koje kane pokazati da Europa nije samo gospodarski projekt, nego da počiva i na zajedničkim kršćanskim vrijednostima.

Pročitajte više