SUTRA MIRNI PROSVJED OSJEČKIH PRIJEVOZNIKA

Sekcija autoprijevoznika, koja djeluje pri osječkom Udruženju obrtnika, izvijestila je danas kako će sutra u Osijeku održati mirni prosvjed "Vožnja upozorenja", zbog nedavne odluke da se i domaćim prijevoznicima tereta zabrani prometovanje državnom cestom D2 Podravskom magistralom.

U današnjem priopćenju za javnost autoprijevoznici navode kako će se, nakon okupljanja na istoku osječke obilaznice, kolona vozila provesti tom prometnicom, a potom Strossmayerovom, Gundulićevom i Vukovarskom ulicom u Osijeku te dodaju da je prosvjed prijavljen nadležnoj policijskoj upravi.

Ističu kako prosvjedom traže ukidanje zabrane prometovanja Podravskom magistralom, a da se za strane prijevoznike u tranzitu pronađe drugi način sudjelovanja uz naknadu za korištenje državnih cesta, poput uvođenja vinjeta. Zahtjevaju i smanjenje troškova registracije vozila, a naročito iznosa cestarina i osiguranja te smanjenje visine novčanih kazni u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Dodaje se kako se očekuje uspjeh prosvjeda te da se "neće morati poduzimati oštrije mjere blokade cesta i žustriji prosvjedi" jer će, kako se navodi, "prema kontaktima s prijevoznicima u drugim gradovima Hrvatske, prosvjedi zasigurno uzeti širokog maha".

Sekcija autoprijevoznika podsjeća na kontinuirano povećanje nameta i dodatnih opterećenja, kao što su cijena registracije, naknada za registraciju, iznos osiguranja te visoke cestarine na autocesti te smatra da zabrana prometovanja Podravskom magistralom, uz visoke naknade na autocesti, "većinu prijevoznika blokira u daljnjem preuzimanju poslova autoprijevoza".

(Hina) xivuc ydd

Pročitajte više