Sutra se otvara obnovljeni dom likovnih umjetnika

NAKON dvogodišnje rekonstrukcije sutra će se otvoriti obnovljeni Dom likovnih umjetnika "Ivan Meštrović", za čiju su obnovu sredstva izdvojili Ministarstvo kulture i Grad Zagreb.

Rekonstrukcija je obuhvatila obnovu kupole na kojoj se radilo proteklih godinu dana, središnju dvoranu koja je prozvana Velikom galerijom, te prostor Galerije proširenih medija.

Predsjednik HDLU-a Robert Šimrak izjavio je kako je učinjen velik posao da se poboljšaju uvjeti izlagačkoga i ostalih prostora Doma kojim će se koristiti hrvatski likovni umjetnici.

Dodao je da je obnova i rekonstrukcija rađena pod stručnom nadležnošću gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture te da je za obnove pronađen mihrab iz vremena kada je u toj zgradi bila džamija.

Mihrab je preseljen iz paviljona u zagrebačku džamiju, gdje će biti ugrađen na prikladno mjesto, doznaje se iz Mešihata Islamske zajednice.

Predsjednik Komisije za obnovu Doma, povjesničar umjetnosti Radovan Ivančević rekao je da su rekonstrukcijom postignute dvije važne stvari - dokinuta je ugradnja koju je prostor pretrpio u dva navrata 1941. i 1945., a koje se odnose na niše za džamiju te na veliko montažno stubište za Muzej revolucije koje je gušilo cijeli prostor.

Za sutrašnje otvorenje priprema se izložba "Svjetlo" autora Zvonka Makovića koji je svoj koncept objasnio da je važna komponenta obnove dobivanje svjetlosti, ključne Meštrovićeve arhitektonske šifre jer je Paviljon bio namijenjen likovnim umjetnicima.

Maković u katalogu izložbe napominje "da ništa nije logočnije nego da inauguracijska izložba novouređenoga paviljona bude što je moguće više u skladu s glavnim sadržajem njegove obnove".

Na izložbi će biti predstavljeni radovi Julija Knifera, Gorana Petercola, Antuna Motike, Slavena Tolja, Aleksandra Srneca, Ivane Franke i drugih.

Dom likovnih umjetnika - kružni valjkasti izložbeni prostor antologijsko je djelo hrvatske moderne arhitekture iz tridesetih godina prošloga stoljeća koje su, po Meštrovićevoj ideji, projektirali arhitekti "Zagrebačke škole".

Bio je to jedinstveni izložbeni prostor u Europi i svijetu u to doba s velikom središnjom dvoranom, prstenastom dvoranom na katu i dvije segmentne u prizemlju.

Svega tri godine Dom je trajao u izvornom obliku i služio kao izložbeni prostor, nakon čega je prenamjenama s intervencijama u prostor potpuno degradiran kao spomenik kulture.

Rekonstrukcijom zdanja Hrvatsko društvo likovnih umjetnika ponovno je steklo svoj izložbeni prostor koji mu je oduvijek bio namijenjen.

Otvaranjem Doma likovnih umjetnika zagrebačkoj i hrvatskoj kulturnoj sredini vraćen je jedan od najoriginalnijih i najvećih izložbenih prostora u Europi, poručuje, uoči sutrašnjeg otvorenja, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika.

Pročitajte više