Sutra se otvara retrospektivna izložba Ive Dulčića

NAJCJELOVITIJA restrospektivna izložba slika Ive Dulčića (1916.1975.) otvara se sutra u Modernoj galeriji, najavio ja na susretu s novinarima autor izložbe i ravnatelj Galerije Igor Zidić.

U 15 dvorana na drugom katu Moderne galerije izloženo je oko 350 radova nastalih od 1941. do 1975.

Govoreći o retrospektivi, pripremanoj 3-4 godine, Zidić je istaknuo kako je to optimalan prikaz Dulčićeva djela: crteža, akvarela, ulja na platnu, tempera, skica za velike vitraje, oltarnih pala i mozaika. Dodao je kako je Dulčić jedan od najistaknutijih hrvatskih slikara koji je podjednako slikao nabožne i svjetovne teme, a posebno je bio nadahut životom sv. Franje Asiškog, a najpoznatija djela o tom svecu nalaze se u franjevačkoj crkvi Male braće u Dubrovniku i crkvi sv. Franje na zagrebačkom Kaptolu. Najveće je Dulčićevo djelo velika oltarna freska "Krist kralj", a nalazi se u splitskoj crkvi Gospe od Zdravlja koju je veliki majstor naslikao 1959.

Zidić je podsjetio i na Dulčićevo školovanje na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti koju je napustio zbog sukoba sa socrealističkom strujom (1946.), a diplomu Akademije nikad nije htio primiti.

Dulčić je naslikao brojne potrete, sredozemne krajolike, dubrovačke i hvarske, napose Stradun, pučane, težake, ribare, ono što spada u profano i uzvišeno, rekao je Zidić, dodavši da je Dulčićev kist otkrio arkadijske rajske prostore života na Zemlji.

Posljednja Dulčićeva retrospektiva bila je u Dubrovniku 1991. s oko 150 djela, nakon čega je bila postavljena u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu.

Najnovija retrospektiva u Modernoj galeriji je otvorena u kolovozu i rujnu, a zatim će biti postavljena u Umjetničkoj galeriji u Dubrovniku. Djela na izložbi vlasništvo su hrvatskih muzeja, galerija, iz obiteljskih i privatnih zbirka, a neka su posuđena iz crkava u Bosni i Hercegovini te u Boki kotorskoj.

(Hina) ta az

Pročitajte više