Sutra Svjetski dan mentalnog zdravlja

NA SVJETSKI dan mentalnog zdravlja, koji se obilježava svake godine 10. listopada, stručnjaci žele upozoriti javnost na važnost mentalnog zdravlja i potrebu da se oboljeli od mentalnih poremećaja prihvate kao ravnopravni članovi društva.

U Hrvatskoj, na žalost, nemamo relevantne podatke o mentalnom zdravlju, odnosno raširenosti mentalnih poremećaja među stanovništvom, jer nikada nisu provedene epidemiološke studije o tome, ističe predstojnik Povjerenstva za metalno zdravlje Ministarstva zdravstva Rudolf Gregurek.

Svjetski dan mentalnog zdravlja stoga je prigoda da se ukaže na te potrebe, posebice jer je novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti predviđeno osnivanje Hrvatskog zavoda za mentalno zdravlje.

Time bi po prvi puta u nas trebala biti osnovana institucija koja bi pratila raširenost i kretanje mentalnih bolesti, te metode njihova liječenja.

Gregurek ističe da svijet bilježi sve veći porast nasilja u obitelji, što kod djece i mladeži može uzrokovati mentalne poremećaje, a kao jedan od pokazatelja mentalnog zdravlja može poslužiti i podatak da se u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, među lijekovima najviše uzimaju različite vrste psihotika.

Svjetski dan mentalnog zdravlja Ministarstvo zdravstva sutra će obilježiti u Kaptol centru stručnim skupom na kojemu će vodeći stručnjaci govoriti o važnosti metalnog zdravlja, posebice u djece, te najnovijim dostignućima u liječenju mentalnih poremećaja.

Pročitajte više