Svađa u Saboru između SDP-a i HDZ-a rezultirala paljenjem HTV-ovih kamera

GOTOVO cijelo jutro u Saboru raspravljalo se o "Prijedlogu osnivanja Agencije za sigurnost željezničkog prometa", iako se očekivalo kako će rasprava o toj temi kratko trajati. Naime, rasprava se odužila zaslugom vladajućih zastupnika HDZ-a, budući da su se većinom iz tih saborskih klupa javljali za raspravu.

HDZ-ova taktika odugovlačenja

Saborska oporba iz redova SDP-a u jednom je trenutku optužila vladajuću stranku da namjerno oteže "nebitnu" točku dnevnog reda, kako se pred kamerama HTV-a ne bi vodila rasprava sljedećoj točki dnevnog reda, a to je Izvješće ministra unutarnjih poslova Berislava Rončevića o obavljanju policijskih poslova.

Na drugom programu HTV-a saborska je rasprava trajala do 13.35 sati, a do tada još nije bila gotova rasprava o željeznici, što je izazvalo reakciju SDP-a.  "Sve radite kako bi se tema željeznice što više odužila te kako šira javnost ne bi mogla biti informirana o izvještaju ministra Rončevića. Stoga, predsjedniče Sabora osigurajte da kamere HTV-a budu uključene i za vrijeme rasprave o izvješću ministra Rončevića", zatražila je zastupnica SDP-a Milanka Opačić, što joj je odbijeno.

Oporba omalovažava željeznice

Da je odugovlačenje saborske rasprave dio taktika HDZ-a, zaključio je i Goran Beus Richembergh iz redova HNS-a koji je naglasio kako izvješće ministra Berislava Rončevića trebalo imati prioritet, jer je sigurnost u državi važnija od sigurnosti u željezničkom prometu.

Glavni obrambeni igrač HDZ-a u Saboru, zastupnik Frano Matušić, optužio je oporbu kako omalovažava željezničku sigurnost, dodavši kako je svaka točka važna. Njegov stranački kolega Luka Bebić, koji je ujedno i predsjednik Sabora, ipak je otkrio dio taktike HDZ-a.

Kamere se nenadano uključile

"Optužbe saborskih zastupnika koji kažu da neki raspravljaju o nečemu što nema veze s temom i točkom dnevnog reda te tako odugovlače raspravu nemaju temelja. Uostalom to je česta taktika oporbe", kazao je Bebić dodajući kako nikada nije zvao HTV-ove kamere, pa neće ni sada.

Na koncu, rasprava o željeznicama trajala je malo više od četiri sata, a kamere su se ipak nenadano uključile u 15 sati te je osiguran prijenos na Drugom programu HTV-a.

I.Ć.
Foto: L.T.

 

Pročitajte više