Svamiđi o kršenju ljudskih prava sljedbenika sustava "Joga u svakodnevnom životu"

AUTOR sustava "Joga u svakodnevnom životu" Paramhans Svami Mahešvaranada Svamiđi izjavio je danas da je predsjednika Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO) Žarka Puhovskog izvijestio o kršenju njegovih i ljudskih prava njegovih sljedbenika u Hrvatskoj.

Svamiđi je, naime, na današnjoj konferenciji za novinare, ustvrdio da je, nakon oštre reakcije hrvatskih biskupa na odluku Ministarstva prosvjete i športa da program udruge "Joga u svakodnevnom životu" financira iz Državnog proračuna, primio niz prijetećih poruka.

"I da sam jedini Hindu u Hrvatskoj, nitko me ne smije diskriminirati", kazao je Svamiđi, ustvrdivši da se u Hrvatskoj ponavlja scenarij iz Slovačke, u kojoj je njegov sistem uvršten u školski program, a potom iz njega izbačen, nakon žestoke reakcije Katoličke crkve.

"Hrvatski biskupi imitiraju ono što su radili biskupi i katolički kler u Slovačkoj", ustvrdio je Svamiđi, ocjenjujući da čitav slučaj može imati negativne posljedice po njegov sustav, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu.

Naveo je da su o negativnoj reakciji hrvatskih biskupa izvijestili mediji u Indiji, Europi i Australiji, te da je zato Puhovskog zamolio da zaštiti jogu i njega osobno.

Svamiđi je ponovno naglasio da se njegov sustav ne može promatrati kao hinduistička religijska praksa, kako su izvijestili katolički mediji, te da je riječ isključivo o tjelovježbi.

Na pitanje je li doista moguće tehnički izdvojiti jogu iz religijskog sustava iz kojega je proistekla, Svamiđi je odgovorio potvrdno. "Ako vježbam za zdravlje, to nije religija", rekao je Svamiđi, uspoređujući jogu s borilačkim sportovima. "To je kao kad bi mi netko rekao da prakticiram kinesku religiju zato što se bavim karateom ili judom", kazao je.

Naglasio je da su više od 90 posto njegovih sljedbenika ujedno i kršćani, ustvrdivši da pouzdano zna da velik dio katoličkog klera vježba jogu, ali da to ne žele otvoreno priznati.

Na pitanje nije li riječ o kršćanskoj kontemplaciji, Svamiđi je kratko odgovorio "meditacija je meditacija".

Pročitajte više