Sve manje sezonskih radnika: Na moru ove godine 2000 sezonaca manje nego prošle godine

Foto: 123rf

IAKO je Hrvatska ove godine zabilježila rekordnu turističku sezonu, a ljeto se polako primiče kraju, sezonci se još neko vrijeme neće vratiti svojim kućama, piše Glas Slavonije.

Sezonski posao u turizmu traje sve duže, radnici na more dolaze sve ranije, a vraćaju se sve kasnije. Osim što sezona traje sve duže, problem je i nedostatak sezonskih radnika, zbog kojeg oni koji rade sezonske poslove moraju raditi sve više i sve duže.

To potvrđuju i podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, prema kojima je u prvih sedam mjeseci 2016. godine bilo oko 2000 sezonskih radnika manje nego u istom razdoblju od 2013. do 2015. godine. U HZZ-ovoj evidenciji u ovoj sezoni do kraja srpnja nalazilo se 38.119 takvih radnika, a osobitost ove sezone je i ta da će se dio sezonaca svojim domovima vratiti tek za blagdan Svih svetih, 1. studenoga.

Vremena kada su sezonci šest mjeseci radili na moru, a šest mjeseci bili kod kuće, danas su iza nas. Jedna Belišćanka koja godinama radi kao sezonska radnica u restoranu na dubrovačkoj rivijeri tako kaže da se kući vraća tek poslije 20. listopada, a njezina kćer tek 1. studenoga.

"Gazda restoran drži otvoren tijekom cijele godine. I u sezoni i izvan nje uvijek ima ture radnika koji rade na obližnjim gradilištima pa kuha obroke za njih, tako da posla ima i po završetku ‘ful’ sezone, kao i brojnih turista u podsezoni. Jako sam umorna, svugdje je malo radne snage i to se vidi, a i osjeti na obujmu posla koji pada na nas koji radimo", kaže Belišćanka.

Nedostatak radne snage

"Ove godine do radnika su došli oni poslodavci koji su se za to pobrinuli na vrijeme, a to su uglavnom velike hotelijerske i druge tvrtke u turizmu. Oni koji su to počeli rješavati kasnije, u svibnju, suočeni su s nedostatkom radne snage. Također, dio bivših sezonaca, pogotovo Slavonaca koji su i dalje - usprkos odlascima iz zemlje - perjanica našeg sezonskog posla na moru i gro sezonske radne snage, otišao je raditi u sezoni preko granice, u nama konkurentskim zemljama poput Austrije, Italije... gdje su im daleko bolje plaće i drugi uvjeti rada, ali i života.

Jer, prosječna plaća našeg konobara koji u sezoni slovi za nekakvu zlatnu sredinu, iznosi svega 3000 do 3500 kuna, dakako neto. Plaće sezonskih radnika zaostaju 13 do 17 posto u odnosu na bruto prosjek plaća u gospodarstvu RH", navodi predsjednik Sindikata turizma i ugostiteljstva Eduard Andrić.

HZZ ovogodišnji manji broj zaposlenih sezonaca u prvih sedam mjeseci 2016. godine objašnjavaju državnim mjerama.

"Sigurni smo da je tomu znatno pridonijelo provođenje Mjera za očuvanje radnih mjesta - Stalni sezonac (sufinanciranje doprinosa za produženo mirovinsko osiguranje stalnim sezonskim radnicima), mjera Potpora za obrazovanje ili osposobljavanje radnika te Potpora za skraćivanje punog radnog vremena radnika", ističu u Zavodu.

Pročitajte više