Sve upućuje na rusko kršenje obećanja o današnjem početku povlačenja

DANAS istječe rok za povlačenje ruskih vojnih postrojbi s gruzijskoga teritorija, ali Rusi su već najavili da im za povlačenje treba još 10 dana. Osim toga, ruske vojne snage jučer su okupirale najvažnija strateška gruzijska područja.

Veliki konvoj ruske vojske s tridesetak tenkova prošao je jučer put granice s Rusijom. Blokirali su i gruzijsku luku Porti, iskopali rovove i usmjerili minobacače prema gradu, međutim, ruski generali i dalje tvrde da će se danas povući u zonu razdvajanja oko Južne Osetije.

Gruzijski predsjednik Saakašvili ne vjeruje da će se Rusi povući iz Gruzije te je stoga u pomoć pozvao međunarodnu zajednicu. Rekao je da se djelomično povlače s nekih teritorija, ali zauzimaju druge.

Prema mirovnom sporazumu od šest točaka, zaraćene strane moraju se danas vratiti na svoje položaje do početka neprijateljstva.

Spor oko točke razdvajanja

Rusi su najavili i da će nakon povlačenja zadržati 500 vojnika u zoni odgovornosti, koja obuhvaća dio Južne Osetije.  Moskva tvrdi da je ta zona određena dogovorom prije nedavnog sukoba, nmeđutim nikad nije zaživjela u praksi.

"Rusi žele uspostaviti svoju tzv. zonu odgovornosti u blizini Gorija, ali to je kršenje svih sporazuma", rekao je gruzijski ministar za reintegraciju Temur Iakobašvili.

Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili poručio je da to neće dopustiti.

Ruski dužnosnici, međutim, tvrde da imaju zakonsko pravo razmjestiti snage u zoni odgovornosti bude li to potrebno za ispunjenje njihovih mirovnih obveza u Južnoj Osetiji.

D.M.

 

Pročitajte više