Sve više ljudi umire na poslu: U Hrvatskoj prošle godine umrlo 20 radnika

Foto: 123rf

TIJEKOM godine dana u svijetu se dogodi 317 milijuna nesreća na radu, svakog dana gotovo milijun. Svakih 15 sekundi jedan radnik na svijetu umire zbog nezgode na radi ili bolesti u vezi s radom.

Hrvatska statistika nije puno bolja. 2014. godine stradalo je ukupno 1549 radnika, od kojih je 1237 ozlijeđeno, a 16 poginulo. Godina 2015. nastavila je s lošijim statistikama - stradao je 1571 radnik, teže ozlijeđenih je bilo 1376, dok je čak 20 radnika poginulo. Sveukupno je prijavljeno 16.228 ozlijeda na radu.

"No pitanje je je li to točan podatak jer postoje pritisci da se ozljede na radu ne prijavljuju, da radnici lažno iskazuju kako su se ozlijedili kod kuće, a sve iz straha zbog gubitka radnog mjesta", kaže Gordana Palajsa iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, prenosi HRT.

Prevencija je jedino što ovakve stvari može spriječiti, a u tome dosta pomažu anonimne "stop kartice" kojima radnici prijavljuju nesigurne uvjete ili radnje.

"Prošle godine smo imali prijavljenih preko 50.000 stop kartica i sigurno smo s tim spriječili jedan veliki broj incidenata", rekla je  Angelika Brnada, direktorica Sektora održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša INA-e.

Dio tvrtki ulaže u edukaciju i prevenciju, no mnogi štede na životno važnoj opremi. Poslodavci kupuju što jeftiniju zaštitnu odjeću i obuću, a ne onu koja je nužna za određeni posao, tvrde sindikalci.

Pročitajte više