Svečana predstava "Madam Butterfly"

U POVODU stote obljetnice praizvedbe najpopularnije Puccinijeve opere "Madam Butterfly" večeras je na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu izvedena svečana predstava te opere.

Pokrovitelj tog velikog glazbenog događaja je talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Alessandro Grafini.

Prije predstave Grafini je podsjetio kako su se u proteklih desetak godina obilježavale obljetnice praizvedbi Puccinijevih djela, primjerice 1996. sto godina od praizvedbe "La Boheme" a 2000. godina bila je u znaku "Tosce".

Za predstavu "Madam Butterfly" a u povodu ove obljetnice talijanski veleposlanik je kazao da se izvedbe te zanimljive opere upravo izvode u desetak opernih kuća u Italiji i diljem svijeta, primjerice u Tokiju .

U večerašnjoj svečanoj izvedbi Madam Butterfly tumačila je mlada talijanska sopranistica Amarilli Nizza koja u zadnje vrijeme postiže sve zapaženije uspjehe u talijanskom opernom svijetu. Uz nju su nastupili Dijana Hilje, Nadežda Jonke, Nikša Radovanović, Saša Ivaci, Zvonimir Ivanović i drugi. Zborom i orkestrom opere HNK-a ravnao je Zoran Juranić.

Talijanski veleposlanik istaknuo je da je večerašnjom predstavom započela kulturna suradnja Talijanskog instituta, Talijanskog veleposlanstva i Opere HNK. Operu "Madam Butterfly" režirala je Dora Ruždjak Podolski, scenograf je Ivo Knezović a kostimografkinja je Barbara Bourek.

Među brojnom publikom na svečanoj izvedbi "Madam Batterfly" bili su nazočni japanski veleposlanik u Hrvatskoj Kaname Ikeda, hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, apostolski nuncij Francisco Javier Lozano i drugi.


Pročitajte više