Svećenici Vojne biskupije u hrvatskoj razgovarali o unaprjeđenju pastoralne djelatnosti

NA PRVOME ovogodišnjem susretu svećenika Vojne biskupije u Hrvatskoj vojni ordinarij msgr. Juraj Jezerinac govorio je o međusobnoj suradnji i unaprjeđenju odnosa djelatnika Ordinarijata kako bi što uspješnije obavljali pastoralnu djelatnost.

Generalni vikar Vojnog ordinarijata msgr. Josip Šantić predočio je preustroj toga ordinarijata u sklopu preustroja Hrvatske vojske te povijesni razvoj, pravne temelje i smjernice za daljnji rad Ordinarijata, priopćio je Vojni ordinarijat.

Načelnik Odjela za potporu Vojnom ordinarijatu satnik Petar Klarić izvijestio je o pripremama 46. međunarodnog vojnog hodočašća u Lourdesu 2004. te za sudjelovanje hrvatskih vojno-redarstvenih snaga na hodočašću.

Članovi Vojnog ordinarijata razgovarali su i o sudbini ´Zida boli´ - spomenika žrtvama iz Domovinskog rata, koji okružuje vojarnu ´Vukovarskih branitelja´ u Selskoj 2, u sklopu koje je i Ured Vojnog ordinarijata - i koji je u zadnje vrijeme u nekoliko navrata oštećen u barbarskim ispadima.

Budući da je po Ugovoru Svete Stolice i hrvatske Vlade te po Statutu i Pravilniku Vojnog ordinarijata predviđeno da Vojna biskupija ima svoju glavnu crkvu (katedralu), Vojni ordinarijat predlaže da se ´Zid boli´ kad se bude gradila vojna katedrala, na prikladan način premjesti uz taj sakralni objekt.

Buduća katedrala Vojnog ordinarijata bit će izgrađena pored nove zgrade Vojnog ordinarijata na zagrebačkom Ksaveru.

Pročitajte više