Švedska još nije odlučila hoće li Biljanu Plavšić pustiti na slobodu

HAŠKI tribunal još od Švedske nije dobio odgovor o tome je li bivša predsjednica Republike Srpske ispunila uvjete za prijevremeno puštanje na slobodu, potvrdila je glasnogovornica Tribunala Nerma Jelačić. Plavšić je 2003. godine osuđena na 11 godina zatvora za progone na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi, a do sada je odslužila dvije trećine zatvorske kazne.

Priču o njenom eventualnom puštanju na slobodu pokrenuli su pojedini političari iz Srbije i BiH, koji su se pritom pozivali na švedsko zakonodavstvo odnosno na to da je Plavšić ispunila uvijete za povratak kući.

Jelačić je podsjetila da prema pravilima Tribunala konačnu odluku o tome može li netko prijevremeno biti pušten na slobodu donosi predsjednik Međunarodnog suda, ali i potvrdila kako do takve situacije dolazi tek kada država u kojoj osuđenik služi kaznu obavijesti Haški sud da se prema zakonodavstvu te zemlje ispunjeni uvjeti za slobodu. Nastavlja kako se u obzir uzima i ponašanja zatvorenika za vrijeme služenja kazne.

Isto tako, Jelačić je kazala da će preciznije podatke imati nakon povratka predsjednika Tribunala Fausta Pocara iz New Yorka, ali i napomenula kako sam sud nije poslao službeni zahtjev Stockholmu za očitovanje.

Ig.M.
Foto: Index (arhiva)

Pročitajte više