Svi plaćamo HRT, a oni za taj novac tuže novinare. Što mislite o tome?

Foto: Index

HRT je u posljednje dvije godine podignuo 33 tužbe protiv novinara i medija. To znači da će građani, koji su prisiljeni plaćati televizijsku pristojbu, sada na taj način financirati i troškove gomilajućih sudskih tužbi. A one rastu iz dana u dan.

Hrvatsko novinarsko društvo objavilo je brojač koji uživo prati broj tužbi HRT-a protiv novinara i medija te zbraja iznos odšteta koje zahtijevaju. Trenutni iznos odštetnih zahtjeva iznosi 2,140,000 kuna, a prema informacijama kojima raspolaže Index, HRT je podnio i više tužbi od navedenih 33, koje sada stižu sukcesivno.

 

Javni medij koji se mora plaćati, gledali ga ili ne

HRT, gledali ga ili ne, plaćamo 80 kuna mjesečno, odnosno 960 kuna godišnje. Ako nemate televizor, onda imate laptop, smartphone ili radio u autu, a HRT će vam za to naplatiti pristojbu. I kroz prisilni namet, prema podacima iz 2017. godine, godišnje ubrati oko 1,2 milijarde kuna.

Ako je suditi po novim trendovima, dio tog novca otići će na tužbe HRT-a protiv novinara i medija.

Naime, taj javni medij, najvećim dijelom financiran novcem prikupljenim iz pristojbi, sada namjerava trošiti sve veće količine tog novca na sudske troškove, podneske, odvjetnike, sudske pristojbe, ročišta i očitovanja. Umjesto da kritički propituju vlast i rade svoj posao, oni rade na gušenju i gašenju onih koji se, za razliku od HRT-a, zapravo bave novinarstvom. 

Uz to, za razliku od novinara i medija koje tuže, HRT ima praktički nepresušan fond za tužakanje. 

Naime, troškove HRT-ovih suđenja i odvjetnika plaćaju prisilni pretplatnici, odnosno svi mi.

Samo protiv Indexa su podigli šest tužbi

Vodstvo HRT-a podnijelo je šest tužbi protiv portala Index.hr, pet tužbi protiv Slobodne Dalmacije, tri tužbe protiv 24sata, dvije tužbe protiv Jutarnjeg lista, po jednu protiv Večernjeg lista, Tportala, Novog lista i Novosti te, s najnovijima, ukupno sedam tužbi protiv Nacionala. 

Kad se iznos tih tužbi te one protiv Glasa Istre doda zbroju svih tužbenih zahtjeva protiv novinara, medija i njihovih bivših zaposlenika, ali i protiv HND-a te dvoje njegovih predstavnika, iznos koji potražuje HRT penje se na više od dva milijuna kuna, upozorava HND. Ovdje treba napomenuti dodatni apsurd da oni novinari koji plaćaju pristojbu praktički financiraju tužbu HRT-a protiv sebe samih.

Međutim, uz iznos koji HRT zahtijeva od tuženih novinara, ne smije se zaboraviti na iznos brojnih sudskih troškova.

Potencijalni sudski troškovi HRT-a su veći od dva milijuna kuna, koliko traže u tužbama

Prema pravnim stručnjacima s kojima smo razgovarali, potencijalni troškovi HRT-ovih tužbi značajno su veći od dva milijuna kuna odštetnih zahtjeva.

Naime, ako HRT u svojim tužbama od novinara traži do sto tisuća kuna, onda će svaka radnja u postupku protiv tuženog medija i novinara iznositi tisuću kuna plus PDV. To znači da će svako ročište ili svaki podnesak koštati tisuću kuna. Tih radnji može biti 5, a može ih biti 10. Može ih biti i više. I svaka će koštati po tisuću kuna. Broj radnji ovisi, između ostalog, o tome koliko će biti ročišta, koliko je svjedoka predloženo u postupku, o broju očitovanja jedne i druge strane...

Međutim, ako HRT od tuženih novinara traži više od sto tisuća kuna, svaka gore navedena radnja košta 2500 kuna plus PDV.

Primjerice, HRT od Telegrama traži 200 tisuća kuna, kao i od Glasa Istre. A to su samo dvije tužbe.

HRT zbog istog teksta tuži Nacional dva puta

To sve spada pod troškove odvjetničkih ureda. Koliko HRT racionalno pazi na te troškove, pokazuje primjer Nacionala. Naime, HRT ih zbog istog teksta tuži putem dva odvjetnička ureda i traži ukupno 220 tisuća kuna.

Postoji još i trošak sudskih pristojbi. 

One se plaćaju na podnošenje tužbe, na odgovor na tužbu, na prvostupanjsku presudu, na žalbu i na drugostupanjsku presudu. U konačnici, sve te troškove plaća onaj koji izgubi spor.

Primjerice, ako HRT izgubi tužbu protiv Indexa, morat će Indexu nadoknaditi sve troškove odvjetnika jer su oni pokrenuli spor. Također, morat će platiti sve odvjetničke troškove s Indexove strane i sve sudske pristojbe. A samo protiv Indexa imaju šest tužbi. Uz ostalih 27 protiv drugih medija. 

To znači da, ako HRT izgubi sve te sporove, sve će te troškove platiti HRT, odnosno hrvatski građani koji plaćaju HRT-ovu pristojbu.

Što kaže HRT?

Poslali smo upit HRT-u. Zanimalo nas je čime pravdaju desetke tužbi plaćenih novcem građana koji plaćaju televizijsku pristojbu.

Zahvaljujemo na Vašem upitu, i pritom ovim putem napominjemo kako Hrvatska radiotelevizija poduzima sve radnje - radi zaštite svojih prava u skladu sa Zakonom.

Hrvatska radiotelevizija želi naglasiti da poštuje ustavne vrednote kojima se jamči sloboda izražavanja i mišljenja. No, dužni smo poduzeti pravne radnje kako bi zaštitili čast i ugled Hrvatske radiotelevizije i vrijednih novinara koji na njoj rade, a zbog neistinitih navoda da se na HRT-u uskraćuje sloboda mišljenja i izražavanja misli novinara (cenzura), što po hrvatskim pozitivnim propisima predstavlja kazneno djelo. Hrvatska radiotelevizija je dužna reagirati na neistinite navode. 

 Ovim putem ističemo da je Hrvatska radiotelevizija bila dužna podići tužbe radi naknade štete zbog povrede časti i ugleda, te privatnu tužbu zbog kaznenog djela klevete – zato što se neistinito tvrdilo da na Hrvatskoj radioteleviziji postoji cenzura, premda ne postoji niti jedan dokaz koji bi potvrđivao da cenzura postoji", piše u odgovoru HRT-a.

Pročitajte više