Švicarsko gospodarstvo skromno poraslo u trećem kvartalu

Ilustracija: Shutterstock

ŠVICARSKO gospodarstvo skromno je poraslo u trećem tromjesečju, u okruženju visoke inflacije koja je prigušila potrošnju građana, pokazali su današnji podaci ministarstva gospodarstva (SECO). U tri mjeseca do kraja rujna bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za samo 0.2 posto u usporedbi s drugim tromjesečjem, kada je prema revidiranim podacima uvećan 0.1 posto.

U usporedbi s trećim kvartalom prošle godine BDP je porastao također skromnih 0.5 posto, znatno usporivši na godišnjoj razini, nakon 2.2-postotnog povećanja u razdoblju od travnja do lipnja.

Podršku BDP-u pružila je blago povećana potrošnja kućanstava, unatoč relativno visokoj inflaciji. Potaknuta potrošnjom na stanovanje i energiju te na aktivnosti u slobodno vrijeme i na putovanja, uvećana je za 0.7 posto.

Porasla je i državna potrošnja, za skromnih 0.2 posto, pokazali su podaci ministarstva. Značajan oslonac bila su i ulaganja u opremu i softver, ubrzavši po stopi od 2.1 posto, u okruženju ublaženih uskih grla u globalnim lancima nabave. Ulaganja u građevinskom sektoru ponovo su smanjena, i to dva posto, snažnije nego u prethodnom tromjesečju, pokazuju podaci ministarstva.

U jesenskim gospodarskim projekcijama vlada u Bernu prognozirala je rast BDP-a u ovoj godini za dva posto, ističući napetu energetsku situaciju i rastuću inflaciju. U sljedećoj godini gospodarstvo bi trebalo snažno usporiti, uz prognoziranu stopu rasta od samo 1.1 posto.

Pročitajte više