Svijet mora zajednički protiv novih mikrobioloških prijetnji

SJEDINJENE Američke Države i ostatak svijeta moraju učiniti mnogo više kako bi zaštitili ljude od mikroba poput onog koji uzrokuje tajanstvenu i smrtonosnu vrstu upale pluća, kao i tradicionalnije bolesti kao što su gripa i tuberkuloza, objavili su stručnjaci.

"SAD su poduzele važne korake," kazala je dr. Margaret Hamburg, voditeljica panela Medicinskog instituta koji je tiskao izvješće o mikrobiološkim opasnostima, na konferenciji za tisak. "No, ostaje činjenica da smo zasad nespremni... Još nismo učinili dovoljno po pitanju vlastite obrane i obrane drugih od tih opasnosti."

Pandemija gripe mogla bi ubiti stotine tisuća ljudi i uništiti ekonomije, ali zasad čak ne postoji ni sustav praćenja takve epidemije, kao ni kontrole, naglasio je panel.

Primjer je epidemija misteriozne upale pluća koja je dosad ubila više ljudi, kazao je dr. James Hughes, voditelj odjela za zarazne bolesti pri američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

"Ovo iskustvo s jakim akutnim respiratornim sindromom samo je posljednji poziv na buđenje", kazao je novinarima.

Panel je preporučio da SAD u suradnji s drugim zemljama i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) postavi bolji sistem detekcije novih epidemija, pogotovo u zemljama u razvoju, i načina borbe protiv njih. To znači razvijanje boljih dijagnostičkih testova, više cjepiva i novih lijekova, kao i načina za bolju uporabu onih koji već postoje.

"To su globalni problemi koji zahtjevaju globalna rješenja," zaključila je dr Hamburg. "Naša nacija i čitav svijet suočeni su s ozbiljnom krizom po pitanju razvoja cjepiva... i njegove uporabe."

Pročitajte više