Svjedok: Karadžić je najveći agresor nakon HItlera

SVJEDOK optužbe Mehmed Musić opisao je u četvrtak na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom kako je 1992. godine bio maltretiran u više srpskih pritvora u okolici Sarajeva, zajedno sa stotinama Muslimana (Bošnjaka), od kojih su neki odvedeni i nitko ih više potom nije vidio, pišu Nezavisne novine.

Tijekom iskaza, Musić je Karadžiću rekao da je "najveći agresor poslije Hitlera" i da će "završiti kao njegov mentor" Slobodan Milošević.

"Ja sam se nadao da ćete vi crknuti prije nego što ja dođem ovdje, a, uz Božju pomoć, završit ćete kao vaš mentor", kazao mu je. Karadžić je, pak, Musiću kazao kako mu "želi sve najbolje", nazivajući ga "omiljenim svjedokom" tužiteljstva u Haagu i BiH.  

Musić je pred Tribunalom rekao da je od kraja svibnja do sredine studenog 1992. bio u više srpskih pritvora, u kojima su stotine muslimanskih muškaraca tučeni i zlostavljani na različite načine, a neki su i ubijeni. Izjavio je da je zarobljen 20. svibnja 1992., pošto su srpske snage zauzele njegovo selo Musići, koje su prethodno granatirale.

U narednih pet i pol mjeseci, Musić je bio pritvoren u sportskoj hali u Hadžićima, zgradi Skupštine općine u tom mjestu, pritvoru poznatom kao "Planjina kuća", kasarni Lukavica i zatvoru Kula. Po njegovom iskazu, srpske snage, uključujući "crvene beretke" iz Srbije i paravojne formacije "šešeljevce" i "arkanovce", redovno su prebijale, zlostavljale i ponižavale pritvorene Muslimane.

U sportskoj hali u Hadžićima, jedan pritvoreni je primoran da u usta stavi spolni organ drugog zarobljenika, kazao je Musić. Svjedok je kazao i da je bio među 48 zarobljenika koji su pod batinama bili izvedeni iz kasarne u Lukavici. On je potom vraćen sa ispitivanja, a drugih 47 pritvorenika, među kojima je bio i njegov brat, nitko više nije vidio.

Musić je izjavio da je sa drugim zarobljenicima bio razmijenjen početkom studenog 1992. Tokom unakrsnog ispitivanja, Karadžić je vjerodostojnost svjedoka osporavao tvrdeći da mnoge od tih tvrdnji nije iznio u brojnim prethodnim izjavama i svjedočenjima pred Tribunalom i sudom u Sarajevu.

Musić je to negirao. Upitan zašto ranije nije opisao da su pritvorenici u Hadžićima seksualno zlostavljani, Musić je odgovorio da ga je "bilo sramota i da je, možda, zato prešutio".

Na pitanje zašto "crvene beretke", odnosno "specijalce iz Srbije", nije pomenuo prije iskaza na suđenju Slobodanu Miloševiću, svjedok je odgovorio: "Nije mi poznato".

Musić je odbacio sugestiju optuženog da mu je "netko" sugerirao što da kaže.

Pročitajte više