Svjetska banka obećala pomoć Iraku

SVJETSKA banka u četvrtak je pozdravila ukidanje UN sankcija Iraku, te je izjavila da planira poslati misiju stručnjaka u tu zemlju kada sigurnosna situacija u zemlju bude omogućavala uvjeta za slanje misije.

"Spremni smo pomoći iračkom narodu da ponovno stane na svoje noge i izgradi zemlju, koja je toliko patila tijekom posljednjih nekoliko desetljeća", navodi se u izjavi banke.

U zadnjih nekoliko tjedana Svjetska banka je procjenjivala najhitnije potrebe radi ponovne izgradnje Iraka, većinom na području zdravstva, obrazovanja, energenata, vode i upravljanja gospodarstvom.

Najalarmantnija je situacija u zdravstvu, smatra Svjetska banka. Oko 128 na svakih 1.000 iračke djece umire prije nego dostigne dob od pet godina, dok je prosjek regije 54 djece na tisuću, ističe u Svjetskoj banci.

Smrtnost novorođenčadi je 10 puta veća nego u susjednom Jordanu, upozoravaju iz banke, dodajući da se siromaštvo sve više povećava, jer se prosječni irački prihod po glavi stanovnika spustio s 3.700 američkih dolara u 1980. na današnjih 1.200 dolara.

Pročitajte više