Svjetska uzbuna o NASA-i, vanzemaljcima i Anonymousima krenula sa stranice koju uređuje Hrvat

FOTO: 123rf

UZBUNA koju je jučer u gotovo svim poznatijim svjetskim medijima izazvala navodna vijest hakerske organizacije Anonymous da će NASA uskoro objaviti da je otkrila inteligentne vanzemaljce, krenula je s web stranice koju uređuje Hrvat.

Kako smo još jučer pisali, video poruka objavljena na kanalu YouTube koji se povezuje s Anonymousima, izmiješala je dijelove rečenica glasnogovornika NASA-e izvađene iz konteksta i stvarne podatke o fascinantnim otkrićima znanstvenika s navodnim snimkama NLO-a, dijelovima tajnih i deklasificiranih dokumenata o svjedočanstvima 'bliskih susreta treće vrste' te službenim dokumentima o radu na protokolima kojima bismo se trebali rukovoditi u slučaju da stvarno sretnemo inteligentne vanzemaljce. Drugim riječima, autor poruke izmiješao je pravu znanost i pseudoznanost, odnosno teorije zavjera.

Pritom je za nas ovdje u Hrvatskoj posebno zanimljivo primijetiti da tekst poruke, kada se upiše u izvornom engleskom obliku, vodi na stranicu Ancient Code čija je domena registrirana u SAD-u ali joj je glavni urednik freelancer Ivan Petričević, autor brojnih blogova o NLO-ima i svjetskim misterijima.

Izdvojimo samo jedan dio govora za primjer.

"Postoje mnogi koji neslužbeno tvrde da je čovječanstvo već uspostavilo kontakt s vanzemaljcima i to ne sa sićušnim mikroorganizmima koji plutaju unaokolo u golemim vanzemaljskim oceanima već s naprednim civilizacijama sposobnim za putovanja svemirom", poručuje glas na videu koji je pripisan Anonymousima.

Isti taj tekst na engleskom jeziku glasi: "There are many who claim that unofficially, mankind has already made contact with aliens... ", a vodi na članak objavljen u travnju na Ancient Codeu. Zašto baš u travnju? Kako smo već pisali, glasnogovornik NASA-e Thomas Zurbuchen tada je pred američkim Kongresom predstavio izviješće na temu službenog naziva 'Advances in the Search for Life' (napredak u potrazi za životom) na koji se poziva Ancient Code u svojem konstruiranju NLO-teorija zavjere.

Među ostalim, Zurbuchen je tom prigodom rekao: "Uzimajući u obzir sve različite aktivnosti i misije koje tragaju za dokazima o postojanju vanzemaljskog života, nalazimo se nadomak jednog od najvećih, najdubljih otkrića u povijesti".

Drugim riječima, on nigdje nije rekao da imamo ikakve stvarne informacije o postojanju vanzemaljaca, osobito ne inteligentnih.

Autor teksta objavljenog u videu koji se pripisuje Anonymousima izvukao je dio poruke iz konteksta i utkao ga u poveće, raskošno tkanje teorija zavjere.

Pompozno, video je naslovljen ovako: NASA: "Mankind is about to discover extraterrestrial life". Njegov tekst započinje sljedećim riječima: "Are you ready for disclosure? Or are you expecting little microorganisms on a distant moon in our solar system? ... Professor Thomas Zurbuchen, associate administrator of the Science Mission Directorate at NASA headquarters in Washington, said our civilization is on the verge of discovering evidence of alien life in the cosmos."

Hrvatska uzbuna 

Rationalwiki piše da je stranica Ancient Code najvjerojatnije registrirana u Hrvatskoj te da joj je urednik Ivan Petričević, a u prilog tome govori i ovaj link.

Rationalwiki u svojem kratkom predstavljanju stranice, odnosno Ivana Petričevića, postavlja sljedeće pitanje:

„Nije jasno vjeruje li on stvarno u stvari koje piše ili je isključivo generator reklame“.

Neke od omiljenih tema našeg blogera, koji prema vlastitim tvrdnjama piše za EWAO, Share Knowledge, Svemir Online i Ancient Origins, među ostalima, su sljedeće:

Svjetski misteriji, teorije denekenovskog tipa o drevnim astronautima koji su utjecali na DNK kako bi stvorili ljude, drevni električni uređaji, Nasca crteži u Jordanu koji su navodno 6.500 godina stariji od onih u Peruu i sl.



U međuvremenu na vijest koja je poharala medije, uključujući i ozbiljne znanstvene portale, reagirao je na Twitteru Thomas Zurbuchen.

U svojoj poruci on piše:

„Suprotno nekim najavama, ne sprema se nikakva objava NASA-e o vanzemaljskom životu“.

Anonymousi se do zaključenja ovog teksta nisu službeno distancirali od poruke.


 

Pročitajte više