Svjetska zdravstvena organizacija: Zračenje iz mobitela može izazvati rak!



ZRAČENJE koje prouzrokuju mobiteli može izazvati rak, priopćila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi CNN. Radijaciju iz mobitela WHO je uvrstio u istu kategoriju kao i olovo, kloroform i automobilske ispušne plinove.

Trebat će više desetljeća da efekt postane vidljiv

Tim sastavljen od 31 znanstvenika iz 14 zemalja proučio je studije o sigurnosti mobilnih telefona i došao do zaključka da postoji dovoljno dokaza da mobiteli mogu izazvati rak. No, također upozoravaju kako još nema dovoljno dugotrajnih studija da bi se rizik mogao sa sigurnošću procijeniti.


"Najveći problem koji imamo je što kod većine vanjskih faktora izloženost mora trajati nekoliko desetljeća prije nego što vidimo posljedice", kaže dr. Keith Black, šef neurologije u bolnici Cedars-Sinai u Los Angelesu.

"Mikrovalna radijacija lagano kuha mozak"

Tip zračenja kojeg proizvode mobiteli naziva se ne-ionizirajuća radijacija i slična je zračenju koje proizvode mikrovalne pećnice. "Mikrovalna radijacija, najjednostavnije rečeno, radi mozgu isto što se hrani događa u mikrovalnoj pećnici - lagano ga kuha. Stoga osim rizika od raka može postojati cijeli niz drugih nuspojava, poput utjecaja na pamćenje", tvrdi dr. Black.

"Rak na mozgu se razvija kroz duži vremenski period. Zbog toga smatram da je dobro na vrijeme upozoriti javnost da bi dugotrajno izlaganje radijaciji iz mobitela moglo biti štetno", kaže dr. Henry Lai, bioinženjer na Sveučilištu u Washingtonu, koji već 30 godina proučava radijaciju. Dr. Lai dodaje kako su u najvećoj opasnosti osobe koje više od 10 godina koriste mobitele, kao i djeca, čije su lubanje tanje pa radijacija može penetrirati dublje u mozak.

Pročitajte više