Svjetske agencije: Beograd i Zagreb razmijenili isprike

"BEOGRAD i Zagreb izmijenili isprike" potpuno su identični naslovi tekstova kojima francuska (AFP) i njemačka novinska agencija (dpa) izviješćuju o posjetu hrvatskog predsjednika Stipe Mesića državnoj zajednici Srbije i Crne Gore, dok Britanski Reuters naglašava da isprike predstavljaju "završni čin" rata.

AFP u svojim vijestima iz Beograda naglašava da su predsjednici SCG i Hrvatske Svetozar Marović i Stipe Mesić "izmijenili isprike za rat", a agencija dpa, tek neznatno drugačije, piše da se radilo o razmjeni isprika za "zločine".

U tekstu AFP-a Marovićeva se isprika stavlja na prvo mjesto i navodi da se "kao predsjednik SCG ispričao za sva zla koja su državljani njegove zemlje prouzročili građanima Hrvatske". Dodaje se da je Mesić prihvatio tu simboličnu gestu i ponudio svoju ispriku svima onima kojima su građani Hrvatske, ne poštujući zakon, nanijeli "patnju". Navodi se također da su se dvojica predsjednika suglasila da je za unapređenje bilateralnih odnosa potrebno riješiti otvorena pitanja. Inače, francuska agencija je Mesićev posjet Beogradu ocijenila "povijesnim".

I njemačka agencija dpa u udarnom dijelu izvješća piše da se Marović ispričao prvi, a zatim je hrvatski predsjednik uzvratio svojom isprikom. Agencija dodaje da su dvojica predsjednika "poslala važnu poruku" da ne treba gledati u prošlost, već se okrenuti budućnosti.

Reuters piše, pozivajući se na političke analitičare, da je ovim "javnim isprikama" čelnika zemalja nastalih iz ruševina Jugoslavije konačno završen rat u kojem su živote izgubile tisuće ljudi.
Britanski BBC u svom kometaru naglašava da su obje isprike za političke promatrače bile neočekivane. Britanci čak javljaju da je Marovićeva isprika nagnala Mesića da prepravi unaprijed pripremljeni govor i adekvatno odgovori. BBC dodaje da nije jasno radi li se o službenim isprikama ili više osobnim, simboličnim gestama dvojice predsjednika.

Pročitajte više