Svjetske agencije o izborima u Hrvatskoj

SVE VODEĆE svjetske agencije, AFP, Reuters, dpa, kao i agencije susjednih zemalja, izvijestile su u nedjelju o početku lokalnih izbora u Hrvatskoj na koje je pozvano oko četiri milijuna birača, podsjećajući da se četvrti lokalni izbori od neovisnosti provode u 570 jedinica.

Hrvatski glasači će sveukupno izabrati 8.377 članova predstavničkih tijela u lokalnim i regionalnim skupštinama za koje je kandidirano oko 64 tisuće kandidata, izvješćuju Reuters i AFP.

Agencije prenose mišljenja političkih analitičara prema kojima su ovi izbori svojevrsni test za vladu desnog centra premijera Ive Sanadera. Glasači bi, komentira dpa, mogli kazniti Sanadera što nije ispunio svoja glavna obećenja iz predizborne kampanje.

Nova radna mjesta nisu otvorena, životni standard nije porastao a zemlja nije počela pregovore o pridruženju s EU, ističe njemačka agencija dpa. Ista agencija predviđa sigurnu pobjedu SDP-a u Zagrebu. Ostale agencije najavljuju "tešku bitku" za Zagreb, Rijeku i Split.


Posljednje ankete javnog mišljenja pokazuju da bi stranke predvođene socijaldemokratima Ivice Račana (SDP), mogle pobijediti u 12 do 13 županija, dok bi Sanaderov HDZ odnio pobjedu u osam ili devet županija, izvješćuju Reuters i AFP.

Slovenska agencija STA ocjenjuje da će izbori do samog kraja biti neizvjesni, pozivajući se također na ankete prema kojima će za HDZ glasovati 26,2 posto birača a za SDP 26 posto, tek 0,2 posto manje.

Oko 6.500 birališta je svoja vrata biračima otvorilo u sedam ujutro i ostat će otvorena do 19 sati. Do tada traje i izborna šutnja tijekom koje je zabranjena svaka promidžba i svako objavljivanje prethodnih rezultata ili procjena rezultata izbora.

Pročitajte više