Svjetske agencije o predsjedničkim izborima u Hrvatskoj

IZVJEŠĆUJUĆI u nedjelju o predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, svjetske agencije procijenile su da najviše izgleda za pobjedu ima dosadašnji predsjednik Stjepan Mesić.

Reuters ističe kako se "očekuje da će Stjepan Mesić osvojiti drugi mandat i pomoći u nastojanjima Hrvatske da uđe u Europsku uniju 2009. godine".

"Pobijedi li, popularni 70-godišnji političar bit će protuteža konzervativnoj vladi premijera Ive Sanadera", prenosi Reuters.

Agencija dodaje da su se Mesić i Sanader nekoliko puta sukobili nakon što je "nekoć tvrdolinijaška nacionalistička Hrvatska demokratska zajednica" došla na vlast 2003., no obojica žele uvesti Zagreb u Europsku uniju nakon desetljeća izolacije.

Njemačka novinska agencija dpa također prenosi da je glavni favorit izbora Mesić, kojega podupiru tri stranke lijevoga centra, uključujući i najveću oporbenu Socijaldemokratsku stranku bivšeg premijera Ivice Račana.

Dpa navodi da Mesić ima i potporu Zapada, "jer je ustrajao na vladavini prava i suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu". Također ocjenjuje da je današnji predsjednik zbog svoje neposrednosti popularan među biračima koji ga doživljavaju kao "čovjeka iz naroda".

"Hrvati su u nedjelju na izborima birali predsjednika koji će ih povesti u Europsku uniju", istaknuo je France presse dodajući kako prema anketama najviše izgleda za izbornu pobjedu ima Stjepan Mesić.

Izvješćujući o predsjedničkim izborima u Hrvatskoj svjetske su agencije procjenjivale da je glavni protukandidat aktualnom predsjedniku Jadranka Kosor, potpredsjednica vlade, kojoj, kako piše Reuters, nedostaje snažnija potpora javnosti i politički utjecaj.

Reuters je prenio i projekciju izbornih rezultata na temelju tzv. exit polla prema kojima vodi dosadašnji predsjednik, ističući da je "iznenađenje drugo mjesto nezavisnog kandidata Borisa Mikšića".

Pročitajte više