Svjetske agencije o procvatu hrvatskog turizma

HRVATSKA je ove godine doživjela turistički bum, javljaju svjetske medijske agencije. U prvih sedam mjeseci na Jadranu se odmaralo 4,5 milijuna turista, što je za devet posto više u odnosu na isti period 2004. godine.

Samo je u srpnju broj stranih turista porastao za 13 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je Hrvata koji su se odlučili za ljetovanje u svojoj zemlji više za 18 posto.

Cilj Vlade i turističkih djelatnika je da 2010. godine u Hrvatsku dovedu 11 milijuna turista, čime bi zarada od turizma iznosila 29 posto bruto domaćeg proizvoda, piše Associated Press.

Svjetski mediji cijelu su se ovu godinu, a posebno tijekom ljetnih mjeseci raspisali o Hrvatskoj kao novoj turističkoj hit destinaciji, u koju se nakon sušnih ratnih i poratnih godina vraćaju turisti.

Ovog se ljeta na Jadranu odmara znatan broj Amerikanaca koji su prije rata bili važan element na hrvatskoj turističkoj karti, a bilježi se i  veći broj gostiju iz Francuske, Velika Britanije i Nizozemske.

Hrvatska je, pišu strani mediji, postala poželjno turističko odredište jer je vrlo sigurna. Nakon terorističkog napada na egipatsko ljetovalište Sharm el-Sheik pojedina ljetovališta na Jadranu doživjela su pravu invaziju turista.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić, komentirajući dosadašnji tijek ovogodišnje turističke sezone, izjavio je da je turistička sezona na gornjoj granici optimističkih očekivanja, a uspješnje rezultate očekuje u rujnu i listopadu, posebno u hotelskom smještaju.

Glavni problem koji muči naše turističke djeltanike je nedostatak smještajnog kapaciteta, posebno onog kvalitetnog. Nužna je što brža obnova hotela uništenih tijekom Domovinskog rata jer Hrvatskoj trenutno nedostaje sto tisuća postelja u hotelima s tri zvjezdice te četiri i pet zvjezdica.

Samo na dubrovačkom području nedostaje 35 posto kapaciteta, što znači da nije iskorišteno devet tisuća postelja.

Pročitajte više