Svjetske burze snažno porasle, rast gospodarstava usporava

Foto: EPA

NA svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle jer su naznake usporavanja rasta gospodarstava podržale nadu da bi inflacija uskoro mogla oslabiti, pa bi središnje banke mogle biti manje agresivne u povećanju kamatnih stopa.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna porastao 5,4 posto, na 31.500 bodova, dok je S&P 500 skočio 6,4 posto, na 3911 bodova, a Nasdaq 7,5 posto, na 11.607 bodova. Snažan skok indeksa zahvaljuje se nizu podataka koji pokazuju da se rast američkog gospodarstva počinje usporavati, a da je povjerenje potrošača osjetno palo.

To, inače, ne bi bila dobra vijest za tržište kapitala, no u okruženju u kojemu američka središnja banka agresivno povećava kamatne stope kako bi spustila inflaciju s najviših razina u 40 godina, to je podržalo tržište. Ulagači se, naime, nadaju da bi Fed ipak mogao biti manje agresivan u povećanju kamata, s obzirom na to da se njegov cilj o 'hlađenju' gospodarstva, a time i suzbijanju inflacije počinje nazirati.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da bi Fed do ožujka iduće godine mogao povećati ključnu kamatu sa sadašnjih 1,75 na 3,5 posto, dok su još prošloga tjedna procjenjivali da bi kamata tada mogla iznositi 4 posto.

Podršku tržištu pružio je i pad cijena sirovina jer to znači da bi inflacijski pritisci uskoro mogli popustiti. No, ostaje pitanje hoće li Fed uspjeti 'mekano' prizemljiti gospodarstvo ili slijedi recesija. I to ne samo recesije u američkom, nego i svjetskom gospodarstvu jer i u mnogim drugim zemljama središnje banke podižu kamatne stope kako bi zauzdale inflaciju.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više