SVJETSKI DAN HRANE U ZNAKU BIORAZNOLIKOSTI

Vodeća UNova agencija za borbu protiv gladi u svijetu obilježila je u petak u Rimu Svjetski dan hrane koji je ove godine posvećen biološkoj raznolikosti.

"Biološka raznolikost ključna je za borbu protiv gladi u svijetu", rekao je glavni direktor UN-ove organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Jacques Diouf u povodu Svjetskog dana hrane koji se poklapa s obljetnicom utemeljenja FAO-a 1945.

Diouf je naglasio koliko je nužno sačuvati bioraznolikost kako bi se svima osigurao pristup raznovrsnoj hrani.

"FAO procjenjuje da smo tijekom prošloga stoljeća izgubili približno tri četvrtine genetski raznolikih usjeva. Danas svijet prehranjuje samo 12 vrsta usjeva i 14 životinjskih vrsta", istaknuo je Diouf.

Čuvanje svjetske poljoprivredne bioraznolikosti mora biti zajednički napor uzgajivača i znanstvenika, rekao je Diouf.

FAO ističe da će za čuvanje bioraznolikosti biti potrebne brojne mjere poput zaštite okoliša, bolje obrazovanosti, istraživanja i potpore vlada, a u tome i dalje računa na suradnju međunarodnih organizacija, instituta, javnosti i potrošača.

U svijetu i dalje gladuje više od 840 milijuna ljudi, a još je više onih koji pate od nedostatka osnovnih hranjivih tvari.

Na svečanom obilježavanju Svjetskog dana hrane u Rimu pročitana je poruka pape Ivana Pavla II. o važnosti bioraznolikosti i imenovana je nova FAO-va ambasadorica dobre volje, talijanska balerina Carla Fracci.

(Hina) xdgk ymaš



Pročitajte više