svjetski dan osteoporoze - u hrvatskoj od nje boluje 200.000 ljudi

Od osteoporoze, bolesti koja uzrokuje smanjenje koštane mase zbog čega kosti postaju tanke i sklone prijelomima, u Hrvatskoj boluje oko 200.000 ljudi, dok njih 400.000 ima slabiju gustoću kostiju koja može dovesti do bolesti, upozoravaju stručnjaci u povodu 20. listopada, Svjetskog dana osteoporoze.

Hrvatsko društvo za osteoporozu organiziralo je danas na zagrebačkom Cvjetnom trgu akciju mjerenja gustoće koštane mase gdje su građani mogli dobiti i upute o zaštiti svojih kostiju.

Osteoporoza pogađa gotovo polovicu svih žena starijih od 50 godina i 90 posto žena starijih od 75 godina, te skoro 30 posto muškaraca nakon pedesete godine života. U svijetu od nje boluje 200 milijuna ljudi.

Osteoporoza predstavlja jedan od glavnih uzroka invaliditeta kod starijih ljudi i stoga je drugi po redu javnozdravstveni problem, odmah iza kardiovaskularnih bolesti.

Kako bi se smanjio rizik obolijevanja od osteoporoze liječnici preporučuju prestanak pušenja, smanjenje potrošnje alkohola, te više kretanja i vježbe. Posebno je važna uravnotežena prehrana bogata kalcijem, koji utječe na izgradnju i očuvanje zdrave koštane mase.

Nedostatak kalcija i vitamina D, kao i prehrana siromašna bjelančevinama, povećavaju rizik od osteoporoze, dok prevelike količine vitamina A mogu smanjiti gustoću kostiju.

Na samom početku ta je bolest obično bez simptoma, te se najčešće otkriva tek nakon što dođe do komplikacija, poput prijeloma kralježaka, kuka, podlaktice itd.

Znakovi koji mogu ukazivati na osteoporozu su bolovi u donjem dijelu leđa, gubitak na visini i pogrbljenost.

(Hina) xmt ymd

Pročitajte više