TADIĆ O SUDJELOVANJU VOJSKE SCG U MIROVNIM MISIJAMA UN-A

Vojska Srbije i Crne Gore nije u ovom trenutku u stanju priključiti se s većim brojem vojnika mirovnim misijama u svijetu, ali ju na to obavezuje članstvo u UNu i težnja ka euroatlanskim integracijama, izjavio je u petak ministar obrane Srbije i Crne Gore Boris Tadić.

On je rekao da bi se do kraja godine moglo očekivati dovršenje priprema za sudjelovanje vojnika SCG u međunarodnim mirovnim misijama.

Sudjelovanje u mirovnim operacijama UN-a, kako je ministar Tadić kazao na konferenciji za novinare, odnosilo bi se isključivo na profesionalne vojnike i bilo bi na dobrovoljnoj osnovi, a razgovori o sudjelovanju Vojske SCG u mirovnim misijama traju od početka aktivnosti vezanih za ulazak u "Partnerstvo za mir".

U ovom trenutku Srbija i Crna Gora ima, pod okriljem UN-a, tri časnika u Istočnom Timoru i šest pripadnika sanitetskog tima u Kongu, kazao je Tadić, podsjetivši da je još od 50-ih godina prošlog stoljeća vojska bivše SFRJ sudjelovala u mirovnim misijama u svijetu.

Govoreći o istoj temi na današnjem okruglom stolu "Srbija i Crna Gora - sigurnosni izazovi, rizici i prijetnje" u Beogradu, savjetnik za sigurnost predsjednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića Blagoje Grahovac kazao je da SCG treba formirati "vojsku za mir" koja bi brojala između pet i 15 tisuća profesionalnih vojnika. On je dodao da za SCG ne postoji opasnost od agresije i da je državna politika "jedina moguća obrana" zemlje, kojoj je prioritet priključenje zemlje programu "Partnerstvo za mir".

"Treba imati regionalnu vojsku, koja svojim susjedima neće izazivati strah, već poštovanje", kazao je Grahovac na skupu.

Srbijanski premijer Zoran Živković potvrdio je jučer na konferenciji za novinare da je za svog višednevnog boravka u SAD-u ponudio dužnosnicima te države, kao i glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu, sudjelovanje Vojske SCG u mirovnim misijama u svijetu.

(Hina) ttag sb

Pročitajte više