Tadić se kod Bugara zauzeo za osumnjičenog ratnog zločinca Brankovića

PREDSJEDNIK Srbije Boris Tadić uputio je pismo bugarskom predsjedniku Georgiju Parvanovu, u kojem ga poziva da "svojim autoritetom utječe na pravedno rješenje" slučaja pukovnika Vojske SiCG Čedomira Brankovića, uhićenog prošlog utorka u Sofiji na osnovu međunarodne tjeralice koju je Interpol raspisao na zahtjev Hrvatske.

"Srbija i i Crna Gora ni na koji način ne bježi od utvrđivanja odgovornosti njezinih građana za eventualne ratne zločine, zbog čega ne postoji razlog da Bugarska ulazi u ovaj pravni slučaj i time negativno utječe na naše odnose koji nikad nisu bili bolji", piše u Tadićevu pismu bugarskom predsjedniku.

Tadić u pismu Parvanovu kaže da Branković ima "nesumnjivi kazneno-pravni imunitet po osnovi Konvencije o specijalnim misijama iz 1969. godine, koju su ratificirale i Bugarska i SCG", te naglašava da prioritet nad imunitetom predviđenim tom konvencijom mogu imati samo optužnice Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu.

"Javnost u SCG naročito je uznemirena snimkama na kojima se vidi kako je pukovnik Branković vezan lancima za ruke i noge, što je frustrirajuće i za građane i za državne službenike u Beogradu", navodi srbijanski predsjednik u pismu Parvanovu.

Branković, koji je uhićen u utorak, u međuvremenu je pušten na slobodu na temelju diplomatskog imuniteta, te je, kako je potvrđeno agenciji Beta u Ministarstvu obrane SCG, prebačen u Veleposlanstvo SCG u Sofiji "dok se ne završe diplomatske aktivnosti u vezi s njegovim slučajem".

Županijski sud u Sisku protiv Brankovića je pokrenuo istragu zbog sumnje da je 1991. godine sudjelovao u ratnim zločinima na području Novske.

Pročitajte više