Talibani ubili tri humanitarna radnika u Afganistanu

TALIBANSKI militanti napali su rano ujutro u nedjelju ured jedne afganistanske humanitarne organizacije i ubili tri humanitarna radnika i ranili četiri policajca u pucnjavi koja je označila daljnji nedostatak stabilnosti u toj zemlji, kazali su dužnosnici policije.

Prema izjavi policije, šest vozila u kojima je bilo oko 30 naoružanih ljudi upalo je u zoru u ured Dragovoljnog udruženja za oporavak Afganistana u gradu Delaramu u jugozapadnoj pokrajini Nimroz.

"Kuhar, noćni čuvar i još jedan zaposlenik spavali su u prvoj sobi kada su upali Talibani i ubili ih", kazao je regionalni čelnik te organizacije Najamuddin Mojaddedi. Dodao je da je nestao još jedan noćni čuvar.

Snage sigurnosti, koje su su stigle na mjesto događaja, sukobile su se s napadačima i borba je trajala oko jedan sat. Četiri su policajca ranjena, prije nego što su se militanti povukli, kazao je zamjenik šefa policije Mohammed Rassoul.

Ostalo je nepoznato da li su napadači imali gubitaka u sukobu.

Glasnogovornik Talibana Mullah Abdul Hakim Latifi tvrdi da su oni izveli napad i pogubili nestalog noćnog čuvara. Dodao je da je napad bio usmjeren samo na policijsku točku nadzora, ali je bilo nemoguće provjeriti tu njegovu tvrdnju.

Latifi, koji tvrdi da govori u ime Talibana, ustrajao je u tvrdnjama da je napad bio izveden protiv vladinih nadzornih točaka i da su sve žrtve bile vojnici, te da su pogubili nestalog čovjeka.

Nedeljni napad i tri žrtve među humanitarcima bile su prve u Afganistanu nakon što su 3. kolovoza u pucnjavi u pokrajini Paktia nastradali dva afganistanska humanitarna radnika iz nemačke agencije Malteser.

Više od 40 humanitarnih radnika i onih u obnovi zemlje poginulo je ove godine u Afganistanu.

Pročitajte više