KORONAVIRUS U SVIJETU

Talijani odaju počast žrtvama korone, a bliži im se treći val pandemije

Talijanski premijer Mario Draghi Foto: EPA

UZ zastave na pola koplja i minutu šutnje u mnogim gradovima Italija se danas prisjeća žrtava pandemije koronavirusa koja je u 13 mjeseci u toj zemlji odnijela više od 100.000 života.

Odavanje počasti predvodio je premijer Mario Draghi u Bergamu, epicentru prvog vala pandemije prije godinu dana.

"Ne postoji niti jedna osoba u Bergamu koja nije morala reći posljednje zbogom nekom od svojih voljenih", rekao je gradonačelnik Giorgio Gori. Danas je prva godišnjica otkako je konvoj vojnih kamiona ušao u grad kako bi iz pretrpanih crkvi i kapela odvezao mrtvačke sanduke.

"Poštovanje koje dugujemo onima koji su nas napustili mora nam dati snagu da ponovo izgradimo svijet o kojem su oni sanjali za svoju djecu i unuke", rekao je premijer Draghi u Šumi sjećanja podignutoj u lokalnom parku kao živući spomenik mrtvima.

Crni ožujak 2020.

Samo u ožujku prošle godine u Bergamu je od 120.000 stanovnika preminulo njih 670, a skoro 6000 u istoimenoj pokrajini. To je pet do šest puta više od prosjeka za taj mjesec u godini. Ukupno je u Italiji dosad umrlo 103.432 ljudi. Kao i veći dio zemlje, Bergamo je opet zaključan kako bi se suzbio treći val pandemije. Stoga je komemoraciji nazočila tek nekolicina ljudi.

Kako bi stao na kraj zdravstvenoj krizi, Draghi je ponovio da je cijepljenje prioritet te da će se nesmetano nastaviti bez obzira na odluku EMA-e o AstraZeneci.

Italija je, kao i još neke europske zemlje, zaustavila cijepljenje AstraZenecom zbog neuobičajenih nuspojava poput stvaranja krvnih ugrušaka, koje su se pojavile kod nekolicine ljudi. EMA bi se o tome trebala očitovati tijekom dana.

"Koju god odluku donesu, cijepljenje se nastavlja istim intenzitetom i s istim ciljevima. Povećane zalihe nekih cjepiva pomoći će nadoknaditi kašnjenja u isporuci cjepiva ostalih farmaceutskih kompanija", zaključio je premijer Draghi.

Pročitajte više