Talijani odradili još jednu uspješnu aukciju obveznica, ali cijena zaduživanja im je još previsoka

ITALIJA je danas odradila prilično uspješnu aukciju obveznica srednjoročnog i dugoročnog duga, na kojoj je prikupila sedam milijardi eura.

Iako su prinosi na talijanske obveznice u posljednje vrijeme ipak smanjeni, Italija se još uvijek zadužuju po visokim kamatama. Prinos na obveznice s rokom dospijeća od 10 godina iznosio je 6,98 posto, što je neznatno niže od razine sedam posto, koja se smatra dugoročno neodrživom, odnosno "zonom bailouta". Ona je u odnosu na kraj studenog smanjena za samo 0,5 postotnih bodova i tu će Talijani morati pronaći neki način da dodatno spuste cijenu zaduživanja.

Srećom po njih, troškovi kratkoročnog i srednjoročnog zaduživanja su im osjetnije pali. Tako se Italija prodajom novih državnih obveznica s rokom dospijeća od tri godine danas zadužila uz kamatnu stopu od 5,62 posto, nasuprot 7,89 posto, koliko je bila primorana platiti na aukciji prije mjesec dana.

Podsjetimo, jučer su Talijani izdali i trezorske zapise u vrijednosti od devet milijardi eura, s rokom dospijeća od šest mjeseci s povoljnom kamatom od 3,25 posto.

Premijer Monti izrazi je zadovoljstvo ohrabrujućim rezultatima najnovijih emisija obveznica, iako je i sam svjestan da se Italija još uvijek nalazi u velikim problemima i da će joj trebati "malo čudo" da se iz njih izvuče.

Pročitajte više