Talijanska ratifikacija SSP s Hrvatskom u drugoj polovici lipnja

ZASTUPNIČKI  dom talijanskog Parlamenta raspravit će i ratificirati Sporazum o suradnji i pridruživanju (SSP) Hrvatske s Europskom unijom u drugoj polovici lipnja, objavljeno je na rasporedu rada toga doma talijanskog parlamenta za mjesec lipanj.

Parlament u prvoj polovici lipnja neće raditi zbog europskih i djelomičnih regionalnih izbora koji će se u Italiji održati 12. i 13. lipnja, a prva sjednica Zastupničkog doma predviđena je za 14. lipnja.

Tjedan iza toga, za ponedjeljak 21. lipnja, predviđeno je cjelodnevno zasjedanje s raspravama i usvajanjima više zakona, među kojima i o sukobu interesa, a tijekom tog tjedna predviđena je rasprava i ratifikacija zakona o SSP-u s Hrvatskom. U programu rada Zastupničkog doma za lipanj stoji kako će tijekom tjedna koji započinje 21. lipnja biti "razmatrani predmeti predviđeni u kalendaru, a koji nisu zaključeni". U programu se ističe kako "Predsjednik (Zastupničkog doma) namjerava uključiti neke nacrte zakona za ratifikaciju, među kojima posebno nastavak razmatranja nacrta zakona za ratifikaciju broj 4222, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Europske unije i zemalja članica s jedne strane i Republike Hrvatske s druge, koji je već ratificiran u Senatu".

Utvrđena je i satnica, odnosno minutaža predviđena za raspravu o ratifikaciji SSP-a s Hrvatskom. Riječ je o ukupno jedan sat i 55 minuta, s time što su predlagač i vlada, kao i oporba, već iznijeli svoje pozitivno stajalište još 8. ožujka kada je otvorena rasprava o SSP-u, pa je dio toga vremena potrošen.

Jedan sat rasprave predviđen je za stranačke skupine, od čega, primjerice, za pokret premijera Silvija Berlusconija Naprijed Italijo 10 minuta, za Demokratsku ljevicu 16 minuta, za Nacionalni savez 7 minuta, za Margheritu 11 minuta itd. S obzirom da je dio vremena već potrošen, rasprava i ratifikacija SSP-a trebali bi trebala trajati manje od predviđenih sat i 55 minuta.

(Hina) xstom ybr

Pročitajte više