Tarik Aziz obećao veću suradnju Iraka s inspektorima

IRAČKI vicepremijer Tarik Aziz, govoreći nakon što su inspektori UN-a izvijestili da Bagdad ne surađuje dovoljno u njihovoj istrazi, obećao je da će Irak u buduće više surađivati.

´Oni od Iraka traže da pruži više suradnje. OK, recimo im to. Mi to i činimo´, izjavio je Aziz za kanadsku TV mrežu CBC u telefonskom javljanju iz Bagdada.

Istaknuo je da postoje samo dva prijeporna područja između Iraka i inspektora - pitanje da li špijunski zrakoplovi U-2 smiju letjeti nad iračkim teritorijem i uvjeti pod kojima se može ispitivati iračke znanstvenike.

´Svi ostali aspekti suradnje su ispunjeni a mi obećavamo da ćemo u budućnosti odgovoriti na sve njihove potrebe na način koji će ih zadovoljiti´, rekao je Aziz.

On je odbacio izjave američkog državnog tajnika Colina Powella i drugih da Irak nije prijavio sve zalihe antraksa (bedrednica), tvrdeći da je svo iračko biološko oružje uništeno još 1991.

Zamjenik iračkog premijera zauzeo je i prijeteći stav, rekavši u razgovoru da ako napadnu Irak američke snage neće biti dočekane ´cvijećem, nego mecima´ i da će pretrpjeti teške gubitke.

´Ako Amerikanci pokušaju invaziju na Irak borit ćemo se hrabro i učinkovito i oni će imati velike gubitke´, zaprijetio je Aziz.

Glavni inspektor UN-a za razoružanje Iraka, Hans Blix, ranije je u svom izvješću Vijeću sigurnosti ocijenio kako Bagdad ne pokazuje

´istinsko privaćanje´ svoje obveze da se riješi oružja za masovno uništenje i da ne surađuje u cijelosti pri inspekcijama UN-a.

Pročitajte više