Telefoni ministarstva pravosuđa zagušeni pozivima građana

OD JUČER kada je objavljeno da će ministrica pravosuđa svakog prvog ponedjeljka u mjesecu primati građane telefoni u Ministarstvu zagušeni su pozivima, a svi termini ponedjeljkom zauzeti do kraja srpnja.

"Prvih desetak građana koji su tražili razgovor primit ću već u sljedećeg ponedjeljak", izjavila je Hini ministrica Vesna Škare Ožbolt, dodavši da je tako velik broj poziva građana koji žele razgovarati "neće obeshrabriti".

Smatra da veliko zanimanje pokazuje potrebu građana da u osobnom kontaktu izlože probleme i vlastita iskustva s pravosudnim institucijama.

Kako bi što više građana mogli doći na red razgovore će najvjerojatnije voditi i pomoćnici ministrice.

"Najveći broj građana, čak njih 99 posto koji su nazvali traže razgovor zbog dugotrajnosti sudskih postupaka što je i inače najteži problem koji opterećuje sudstvo", rekla je ministrica.

"To se ne može rješavati od slučaja do slučaja, već dosljednom provedbom reforme pravosuđa, potrebnom prije svega zbog naših građana, a ne samo radi prijema u Europsku uniju", kazala je ministrica.

Najavila je da će odmah povući i neke poteze koji bi kratkoročno i bez dodatnih sredstava mogli donijeti rezultate. Prva takva mjera je izmjena Zakona o sudovima kojom će se omogućiti promjena nadležnosti sudova, odnosno seljenje predmeta iz opterećenih sudova u one manje opterećene.

Ministrica je kazala da su u pripremi i hitne izmjene u sustavu sudske dostave jer sadašnji način putem pošte, po njezinom mišljenju, nepotrebno odužuje postupke. Za te izmjene ministrica je već dobila podršku predsjednika Vrhovnog suda Ivice Crnića, a, kako je rekla, očekuje je i na sastancima dogovorenim za slijedeći tjedan s predstavnicima Hrvatske odvjetničke komore, Udruge hrvatskih sudaca i predsjednicima viših sudova.

Pročitajte više