Teresa Kerry na konvenciji u Bostonu o suprugovoj kandidaturi i vlastitoj slobodi izraza

SUPRUGA najvjerojatnijeg američkog demokratskog predsjedničkog kandidata Johna Kerryja, Theresa u utorak navečer održala je nadahnut govor na konvenciji demokrata koja se održava u Bostonu, lobirajući za svojeg supruga, no istodobno braneći vlastitu slobodu izraza.

"Pravo da javno kažem što mislim iznimno mi je važno u životu", rekla je vidno uzbuđena Teresa Kerry u dvorani u kojoj su okupljeni isticali transparente s natpisima "Teresa volimo te." Kerryjeva supruga već je dva dana u središtu pozornosti američkih medija zbog oštre razmjene riječi s jednim novinarom.

"Poput većine Amerikanaca, poput mnogih među vama, nisam rođena u ovoj zemlji", rekla je okupljenima ispričavši kako je godinama s obitelji živjela pod mozambičkom diktaturom te kako je bila svjedokom stvaranja apartheida u Južnoafričkoj Republici, protiv kojega se borila.

"Ondje sam nešto naučila - potrebno je zauzeti čvrst stav, bez obzira hoće li netko to primijetiti i bez obzira hoćete li zbog toga biti izloženi opasnosti. Nadam se da će se vrlo skoro na žene - koje su konačno izborile pravo da javno kažu što misle - gledati kao na osobe koje su dobro informirane i mudre poput muškaraca, umjesto da se njihove ideje smatraju zaostalima. Vrijeme je da svijet čuje i glas žena", rekla je pred punom dvoranom.

Teresa Kerry u svom se govoru osvrnula i na mandat sadašnjeg predsjednika Georgea Busha. "Ove sam godine imala privilegiju susresti mnoge Amerikance diljem zemlje. Govorili su mi o raznim nedoumicama i brigama, no čini mi se da svi oni žele drukčiju ulogu Amerike u svijetu. Amerikanci koje smo John i ja upoznali ne traže Ameriku moralista već žele moralnu Ameriku", istaknula je.

"S Johnom Kerryjem na čelu države možemo imati zajamčenu sigurnost našeg naroda ne žrtvujući pritom naše temeljne slobode. Budite sigurni da ovaj narod nitko neće braniti gorljivije od njega i da će on uvijek sigurno biti u prvim redovima. No, on je također svjestan činjenice da je važno sve postići na pošten i pravedan način. Za njega su imena mnogih prijatelja uklesana na spomeniku žrtvama stradalim u Vijetnamu svjedoci zastrašujućeg broja vođa koji su se tvrdoglavo odlučili za upotrebu sile", rekla je Teresa Kerry.

Pročitajte više