Teroristi iz BiH umiješani u napad u Madridu 2004.?

Ravnatelj policije Republike Srpske (RS) Dragomir Andan izjavio je u utorak novinarima u Banjoj Luci da MUP RS raspolaže podacima da je teroristički napad u Madridu 2004. godine pripremljen u BiH. L

"Došli smo do podatka da su i upaljači koji su stavljeni u eksplozivne naprave za izvođenje terorističkog napada napravljeni u BiH", izjavio je Andan. Osim fotografija s detaljnim podacima o osobama iz bliskoistočnih zemalja za koje se pretpostavlja da su povezane s terorizmom, policija raspolaže popisom od 1740 imena osoba iz tih zemalja koje su bile na ratištima BiH, rekao je Andan.

U postrojbi mujahedina, po službenim podacima, bilo je i oko 200 državljana BiH.

"Pitanje je koliko je ukupno takvih osoba vrbovano, završilo obuku i gdje se sada nalaze, te kada će ti 'spavači', kako ih mi zovemo, biti aktivirani. To je 'bijela Al Qaida' jer se njeni pripadnici, ni po čemu ne razlikuju od Europljana", kazao je ravnatelj policije RS Dragomir Andan.

Policija je utvrdila da je oko 450 osoba iz arapskih zemalja dobilo državljanstvo BiH tako što su naknadno upisani u matične knjige, što je kazneno djelo u koje su umiješani i neki dužnosnici iz vrha vlasti, kazao je Andan.

Dužnosnici RS povremeno iznose u javnosti ocjene o BiH kao bazi za terorističke aktivnosti no nikad nisu ponudili dovoljno dokaza. Vlasti u Sarajevu odbacile su sve takve optužbe. Ministarstvo sigurnosti BiH do sada nije potvrdilo ni medijske navode o vezama islamskih terorista uhićenih u Španjolskoj sa BiH.

(Hina) xspod ybs

Pročitajte više