Teroristima britanski nacionalni parkovi služe kao vježbališta

GRUPE sastavljene od najviše 20 ljudi već godinama, dok odlaze na teroristički "team building" u Engleskoj i Walesu, prate detektivi iz odjela za terorizam Scotlan Yarda.

U idiličnom ambijentu Područja Jezera, jednog od najpopularnijih britanskih nacionalnih parkova, koji se nalazi na sjeveru zemlje, pitomci koji se novače za terorističke napade su posebno aktivni posljednjih 12 mjeseci, saznaje Guardian.

Nijedan od teorista uhićenih prošli tjedan zbog namjere aktiviranja eksploziva u avionima koji su trebali poletjeti sa londonskog Heathrowa ne povezuje se sa ovim kampovima koji se također nalaze i u Walesu, ali sigurnosni izvori navode da su centri za obuku u udaljenim područjima tipični za teroriste koji žele osnovati svoje ćelije u zemlji.

Pretpostavlja se da su timovi istražitelja koji su nadgledali vježbe skupina na Jezerima sakupili dovoljno dokaza koje će proslijediti tužiteljima, koji na osnovi zakona usvojenih u travnju za svakog osuđenog mogu tražiti doživotnu kaznu.

Grupa, za koju se tvrdi kako nije znala da je pod prismotrom, nije provodila obuku sa noževima ili eksplozivom, ali u policiji su uvjereni kako povod njihovom šumskom druženju nije tek kampiranje. Ovo saznanje je posebno intrigantno ako se zna da je poslije terorističkih napada na London 7. srpnja prošle godine jedan od visokih policijskih dužnosnika izjavio kako ima saznanja o postojanju ovakvih kampova u nacionalnim parkovima, ali je poslije to povukao.

"Kampovi prije svega služe za indoktrinaciju potencijalnih terorista", izjavio je Colin Cramphorn, zapovjednik policije za Zapadni Yorkshire. Nakon terorističkih napda prošle godine u Londonu, policija je istraživala odlazak na rafting dvojice od četvero terorista, koji su neposredno pred napad otišli na rafting u sjeverni Wales.

Bivši imam džamije u londonskom Finsbury Parku, Abu Hamza, koji služi kaznu od sedam godina zatvora zbog poticanja na ubojstvo i rasnu mržnju, također je organizirao slične kampove, također u Walesu.

Zatvorenici iz Guantanama su istražiteljima izjavili da je Abu Hamza organizirao vježbe; prva je bila u samostanu, a druga na farmi u Kentu 1997. Sljedeće godine, svjedoče zatvorenici, Hamza je na obuku doveo i dva čovjeka koji su se predstavili kao bivši pripadnici britasnkih specijalnih postrojbi, koji su im objašnjavali kako rukovati oružjem i izbjeći nadzoru.

 

Pročitajte više