Teški bolesnici ostaju bez lijekova, država dužna milijarde. Kad će se to riješiti?

Ilustracija Foto: Borna Filic/PIXSELL

KRIZA s nestašicom lijekova postaje sve ozbiljnija. Danas su još jednoj bolnici veledrogerije prekinule isporuku. Riječ je o bolnici u Zaboku čiji se dug za isporučene lijekove popeo na 28 milijuna kuna. 

Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je kako je na dug utjecao i koronavirus, jer su troškovi porasli i za više od 30 posto te da lijekova ima za otprilike dva tjedna.

Podsjetimo, veledrogerije su dijelu bolnica ili ograničile ili potpuno prekinule isporuku lijekova. 

Zbog toga su bolnice u sve većem problemu, a neke od njih imaju zalihu lijekova za još tek nekoliko dana. 

U još su većem problemu pacijenti, i to oni najteži, koji već ostaju bez lijekova. Prvi su na udaru onkološki pacijenti od kojih neki nisu mogli dobiti svoje lijekove.

Iz Udruge žena oboljelih i liječenih od raka Sve za nju kažu da za sada imaju različite informacije.

"Dobili smo informacije da su neke naše pacijentice dobile lijekove, a neke nažalost nisu. Kako je došlo do toga da netko dobije, a netko ne, za sada ne možemo špekulirati", kazala je za Index Ljiljana Vukota iz te udruge.  

Žena s metastaziranim rakom pluća: Još čekam svoj lijek

Mihaela Kostelac iz Virovitice ima 45 godina i metastazirani rak pluća. Kaže kako su joj iz virovitičke bolnice rekli da se njezina imunološka terapija odgađa do daljnjeg te da će je zvati kada bude prva na popisu.

"Situacija oko tog lijeka, trebala bih dobiti svaka tri tjedna jednu tu terapiju, već je prošlo mjesec dana, a ja još čekam", kazala je onkološka pacijentica iz Virovitice Mihaela Kostelac, piše RTL.

Zbog toga joj, kaže, nikako nije svejedno. "Zabrinuta sam jako i ljuta, a znam da doktori rade sve što je u njihovim mogućnostima", kaže Kostelac.

Posljedice nestašice lijekova osjeća na svojoj koži, ali bez optimizma Mihaela ipak ne želi ići kroz život.

"Samo ja znam što mi je u srcu, što je na duši i kako se ja s tim borim. Ne dajte da vas ovo pokoleba, i ovome će jednom doći kraj", zaključuje Mihaela Kostelac.

Ljudima iz udruge Nismo same, koja pomaže ženama u borbi s karcinomom, ovakvi slučajevi su ovih dana poznati. Već godinama provode projekt taksi prijevoza žena na kemoterapiju, a upravo im je jedna pacijentica otkazala vožnju.

"Otkazala je taksi iz razloga što su je nazvali s Instituta za tumore i odgodili joj terapiju. Ja sam se neformalno interesirala i došla sam do podatka da je Institut za tumore do sada zbog nedostatka kemoterapija morao odgoditi čak i više od 50 pacijenata jer nemaju dovoljno lijekova", kazala je predsjednica Udruge Nismo same Ivana Kalogjera. 

"Lijeka nema, javit ćemo vam kad dođe"

"Da, moja supruga je onkološki bolesnik. Jutros nije primila terapiju. Rekli su nam u bolnici da će nas telefonski kontaktirati ako dođe lijek. Ako sam dobro shvatio, oni svakih deset dana imaju sastanak na kojem govore o nabavci lijekova. Ne znam možemo li čekati toliko", ispričao nam je čitatelj Indexa koji je htio ostati anoniman.

No, to nije usamljen slučaj u Zagrebu. Javila nam se još jedna žena, a također je riječ o onkološkoj pacijentici koja je ostala bez terapije. Slučaj je gotovo istovjetan. Ostala je bez dijela terapije, a poručili su joj da će je nazvati kada lijekovi dođu.

Da najteži bolesnici već ostaju bez lijekova potvrđuje i slučaj onkološke pacijentice iz mjesta Srinjine. Njezin je suprug Slavko u programu N1 opisao kako su mu nakon višesatnog čekanja lijeka koji njegova supruga treba kao onkološka bolesnica rekli da lijeka - nema i da će mu javiti kad dođe.

"Rekli su nam da dođemo u 9, došao sam malo ranije i čekao do podne i 12 minuta. Izašla je sestra i rekla da lijeka nema. Kad dođe, da će javiti. Kad će to biti, ne znaju. To je neki pametni lijek koji se uzima svaki 21 dan. Rekli su samo da će pozvati kad dođe. Danas još nisu zvali. Neće danas biti sigurno, tko zna kad će biti. Iznerviralo me jer smo čekali satima", rekao je Slavko.

"Supruga taj lijek uzima svaki 21 dan. Rokovi će biti probijeni jer ona mora donijeti nalaze komisiji i onda oni produžuju. Čujem da se i drugi žale, izlaze i psuju jer nema lijeka", dodao je.

U splitskoj bolnici nedostaje lijekova za onkološke pacijente

Šef onkologije u KBC-u Split potvrdio je danas da u toj bolnici već nedostaje lijekova za onkološke pacijente.

"Nažalost, počinje nam nedostajati nekih onkoloških lijekova. No moram umiriti javnost, a prije svega naše pacijente, da se nikome od njih neće ništa u zdravstvenom smislu dogoditi ukoliko dan, dva ili tri ne prime terapiju. Nadamo se kako će se situacija u sljedećih nekoliko dana riješiti", rekao je za za Slobodnu Dalmaciju Vrdoljak.

KB Dubrava ima lijekova za još samo 5 do 6 dana

Situacija nije dobra ni u KB-u Dubrava, najvećoj covid-bolnici u državi. Njen ravnatelj Ivica Lukšić rekao je sinoć kako imaju lijekova tek za pet do šest dana. 

"Ako bi kriza potrajala, sigurno bismo došli u delikatnu situaciju. Imamo lijekova za još 5-6 dana. Vjerujemo da ćemo naći načina da se premosti ova situacija", poručio je Lukšić, dodajući kako za sada nisu morali nijednom pacijentu reći da nemaju lijekova za njega.

"Svjesni smo ozbiljnosti i sa svoje strane smo učinili sve što je moguće, ali problem je puno kompleksniji. Činjenica je da naš sustav treba ozbiljnu reformu. Očigledno je da ovaj način nije dobar jer sukcesivno imamo isti problem i rješavamo ga na isti način. Trebamo promijeniti paradigmu odnosa i pristupiti stvarnom restrukturiranju sustava", zaključio je Lukšić.

Klobučar: Samo je pitanje kad će to negdje eksplodirati

Ivan Klobučar, šef jedne od hrvatskih veledrogerija, Oktal Pharme, za N1 je govorio o nestašici lijekova u Hrvatskoj uzrokovanoj činjenicom da država ne plaća ogroman dug veledrogerijama.

"Imamo ogroman pritisak iz bolnica. Uglavnom nas zovu zamjenici ravnatelja, pomoćnici ili šefovi odjela, traže da im dostavimo određene lijekove. Mi smo jasno i glasno rekli da to više nismo u stanju radi ogromnog duga koji postoji", rekao je Klobučar.

"Nažalost, zovu nas iz svih dijelova Hrvatske. Pazite, to su vam akutne terapije ako pričate o onkološkim bolesnicima koji moraju redovito dobivati lijekove. Međutim, imate i druge bolesnike koji su također zakinuti za ono što trebaju dobiti, nemamo mi samo onkološke bolesnike, imamo i bubrežne bolesnike, imamo 100 drugih vrsta bolesti i sad je samo pitanje kad će to negdje eksplodirati jer ljudi, naravno, ako ste bolesni - to vam je najveći problem u životu, sve drugo vam nije bitno jer vi trebate svoju terapiju", rekao je Klobučar. 

Beroš: Ima problema, ali nema životne ugroze

O sve većim problemima s lijekovima novinari su prije vlade pitali ministra Beroša. 

"Oko lijekova ću vrlo kratko reći da se intenzivno radi na rješavanju tog problema", odgovorio je na pitanje novinara o krizi s lijekovima u Hrvatskoj. Beroš je ovu rečenicu ponovio još nekoliko puta, a na inzistiranje novinara da pacijenti već ostaju bez lijekova rekao je kako je bolnicama odobrena direktna nabava lijekova. 

"Neki ravnatelji mi ističu određene probleme, no u ovom trenutku nema velikih problema", rekao je još Beroš i otišao od novinara.

Pitanja o konkretnim lijekovima koji nedostaju za onkološke bolesnike postavili smo Ministarstvu zdravstva, no dobili smo "birokratski" odgovor kako se na razini vlade intenzivno radi na rješavanju duga prema veledrogerijama kako bolesnici ne bi ostali bez potrebnih lijekova.

"Ministar zdravstva je u kontinuiranom kontaktu s ravnateljima bolnica, te u ovom trenutku nema naznaka da bi ijedan pacijent bio ugrožen zbog nedostatka potrebnog lijeka", stoji u odgovoru. No, pitanje je koliko onkološki bolesnici mogu bez lijekova koji su dio njihove terapije.

"Prošli tjedan prema svim bolnicama je išao dopis koji omogućava direktnu nabavku posebno onkoloških lijekova te ta mogućnost stoji svim bolnicama na raspolaganju", stoji u odgovoru koji smo dobili od Ministarstva zdravstva.

O problemu opskrbe lijekovima govorio je danas za N1  i Siniša Tomić, ravnatelj HALMED-a.

"Dosad nije bilo nekih nestašica, čak ni u pandemijskom razdoblju", rekao je pa dodao kako se nada da će stanje i dalje biti pod kontrolom. Što se tiče pojedinačnih slučajeva, kaže da je dosad bilo zamjenske terapije, dok kod onkoloških pacijenata treba paziti jer se radi o personaliziranoj terapiji.

Hrvatska udruga leukemija i limfomi: Nema nekih lijekova, to je nedopustivo

Hrvatska udruga leukemija i limfomi (HULL) upozorila je kako je nedopustivo da su pacijentima postali nedostupni neki od takozvanih "posebno skupih lijekova", nužni za njihovo liječenje, te poručila da se redovna opskrba lijekovima mora što prije uspostaviti.

"Iznimno je stresna i frustrirajuća situacija za svakog bolesnog čovjeka da nema pristup liječenju i HULL kao udruga koja okuplja i struku i pacijente želi apelirati da je to - nedopustivo. Našim pacijentima postali su nedostupni neki od takozvanih "posebno skupih lijekova", nužni za njihovo liječenje", priopćili su.

HULL upozorava da su tim direktno ugroženi njihovi zdravlje i život, ionako pogođen malignim bolestima.

"Opskrba lijekovima u Hrvatskoj mora se što prije normalizirati jer građani ove zemlje imaju pravo na zdravstvenu zaštitu i liječenje i to pravo im je danas direktno narušeno. Malignu bolest ne zanima tko je u pravu, a tko u krivu, ona ne pita niti čeka", ističe HULL.

Predstavnica veledrogerija: Moju tvrtku je blokirao još jedan dobavljač

O dugovima koje država ima prema veledrogerijama u RTL Direktu je govorila predsjednica koordinacije veledrogerija pri HUP-u Diana Percač.

"Danas je moju tvrtku blokirao još jedan dobavljač. Kad vas zovu ravnatelji bolnica i traže lijekove koje nemate, kad vas zovu kolegice iz ljekarni i mole za lijekove koje nemate, suprug me danas zvao za jednog prijatelja, onkološkog pacijenta traži lijek, sama sam za svekrvu tražila lijek za tlak prije desetak dana", kazala je. 

Potvrdila je da ni dobavljači više ne mogu izdržati nelikvidnost koja vlada i tolike dugove. "Bili su prisiljeni na te poteze, kao što smo i mi prisiljeni poduzeti takve poteze prema bolnicama", rekla je. 

Na pitanje kako komentira izjavu premijera da su veledrogerije dobro, da nisu kruha gladne, i još mogu izdržati te da imaju dobit od 40 milijuna kuna, samo je odgovorila: "Očito sit gladnom ne vjeruje."

Otkrila je da su neke veledrogerije uvele ograničene isporuke prema bolnicama, a da su neke bolnice u potpunosti blokirane. "To su obično bolnice čiji rokovi plaćanja premašuju godinu dana. Neke dobivaju uvjetno. Koliko plate, toliko dobiju", rekla je i dodala da nekih lijekova još imaju na zalihi, ali da nekih više nemaju. 

"U mojoj tvrtki neke lijekove nisam mogla isporučiti na zahtjev", kazala je i otkrila da su je danas zvali ravnatelji bolnica i tražili lijekove za onkološke pacijente i antibiotike za covid-pacijente. "To je jedna zbilja užasna situacija za sve nas", rekla je. 

Zašto nije postignut dogovor

Odgovorila je i na pitanje kako to da na jučerašnjem sastanku u vladi nije postignut sporazum. "Očito ni mogućnosti ministra financija nisu tolike da bi mogao toliko odriješiti kesu koliko su sada dugovi", kazala je. 

Objasnila je da su tražili da se od 6.5 milijardi kuna plati 3.5 milijardi kuna te da im se da plan plaćanja za ubuduće. "Unazad tri godine pokušavali smo dogovoriti s predstavnicima vlasti da se ti dugovi postepeno smanjuju. Da se prvo smanje dugovi od godinu dana pa da se svedu na 265 dana i na 165", kazala je i dodala kako na sastanku nisu dobili nikakvu ponudu, dok je vlada prije sastanka bolnicama uplatila 300 milijuna kuna, a ljekarnama 600 milijuna kuna. 

"Problem s tih 900 milijuna kuna je što je to ubrzano povlačenje proračunskih sredstava. To je kao da vam poslodavac isplati tri plaće unaprijed i kad istekne taj period, nećete dobiti ništa", objasnila je, dodavši da dug mjesečno raste za 500 milijuna kuna. 

Vlada će za 10-ak dana izaći s ponudom veledrogerijama

Sastanak ministara zdravstva i financija Vilija Beroša i Zdravka Marića sa predstavnicima veledrogerija u utorak nije rezultirao konkretnim financijskim rješenjem za smanjenje dugova za lijekove, no vlada planira s time izaći pred veledrogerije za 10-ak dana, najavio je ministar financija Zdravko Marić.

"Ideja današnjeg sastanka je da počnemo dijalog koji će se nastaviti idućih tjedana, a svrha je da se osiguraju redovno funkcioniranje i poslovanje", izjavio je Marić nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva.

"Također, da mi s naše strane omogućimo podmirivanje obveza, da dugovi više ne rastu galopirajuće, prije nego se dogodi temeljitija reforma zdravstvenog sustava koja je, mislim da je to sada svima jasno, više nego potrebna", kazao je Marić.

Rekao je kako na sastanak nije došao s konkretnom financijskom ponudom jer se nastali dug ne može smanjiti nikakvom kratkoročnom mjerom, već su nužna dugoročan rješenja. 

Istaknuo je kako je na razini vlade otvoren dijalog oko dugoročnih mjera koje znače temeljitije restrukturiranje sustava te da je cilj doći do točne dinamike financijskih transfera iz Državnog proračuna dobavljačima tijekom godine.

Kazao je kako je cilj da transferi iz HZZO-a u okviru financijskih mogućnosti budu redovni kako se ne bi kumulirali dodatni dug i dodatni dani neplaćanja bolnica i ljekarni, koje su donedavno bile u zakonskim rokovima plaćanja od 60 dana, što je sada probijeno.

Pročitajte više