Thaksin raspisao prijevremene izbore za 2. travnja

Tajlandski premijer Thaksin Shinawatra izjavio je u petak da je raspustio donji dom parlamenta i raspisao izbore za 2. travnja, dok se njegova vlada sučeljava sa sve širim valom prosvjeda kakvih još nije bilo u zemlji.

"Donji dom je raspušten", kazao je Thaksin članovima svoje stranke nakon susreta s tajlandskim kraljem.

Thaksin (56) koji je na izborima prvi put pobijedio 2001. godine i zatim ponovo trijumfalno četiri godine kasnije, našao se u teškoćama pošto je njegova obitelj za 1,9 milijarda dolara prodala sve udjele koje je posjedovala u Shin Corpu, koncernu koji uključuje golemu telekomunikacijsku tvrtku koju je Thaksin utemeljio prije nego se počeo baviti politikom.

Na dvama prosvjednim skupovima održanim 4. i 11. veljače u kojima je sudjelovalo više desetaka tisuća ljudi tražila se njegova ostavka, dok je još jedan skup predviđen za nedjelju. Vlasti su upozorile na mogućnost izbijanja sukoba.

Thaksinova stranka Thai Rak Thai ima 375 od 500 zastupničkih mjesta u sadašnjem donjem domu. Analitičari smatraju da će stranka i na novim izborima osvojiti vlast, ali s bitno manjom većinom. Novi mandat Thaksinu bi omogućio da riješi krizu u zemlji.

(Hina) xvrad ydj

Pročitajte više