The Economist o aferi Hypo: Zvuči kao priča iz filmova o Jamesu Bondu

"ZVUČI kao priča iz filmova o Jamesu Bondu. Na jednoj strani su balkanski trgovci oružjem, dileri drogom, tajkuni i političari. Na drugoj desno orijentirani austrijski političari kojima je Hitler slaba točka. Pa bankari koji su novac usmjeravali kroz Austriju, Nizozemsku i Lihtenštajn pa natrag na Balkan. Tako započinje tekst naslovljen "Austrijska banka u centru rastućeg skandala" objavljen u uglednom Economistu, u kojem se pokušava dati sinteza slučaja s Hypo bankom na Balkanu.

Već na početku teksta ističe se kako je Hypo od "provincijske" banke iz Klagenfurta 90-ih godina izrastao u jednu od najmoćnijih banaka regije. "No, istom brzinom se urušila i izgorjela", dodaje autor podsjećajući kako je posrnuloj banci u pomoć priskočila austrijska vlada koja ju je u prosincu nacionalizirala kako bi se izbjegla njezina propast. "Prošlog tjedna izbilo je u javnosti kako je banka u prvoj polovici 2010. izgubila 499 milijuna eura", opisuje se u tekstu kolaps nekad najjače banke u regiji.

Tko su "Hypo"prijatelji Ive Sanadera

A usponu i padu te banke kumovao je upravo Wolfgang Kulterer, "čovjek koji voli privlačiti skandale". Napominju kako je Kulterer još 2008. novčano kažnjen zbog lažiranja financijskih obračuna da bi sredinom kolovoza ove godine bio uhićen zbog malverzacija i izdavanja kredita bez dovoljno garancija dok je bio na čelu banke. Radi se o čovjeku, nastavlja se u tekstu, koji je bio vrlo blizak s Jörgom Haiderom, desno orijentiranim političarem koji je od 1989. do 1991. te od 1999. do 2008., kada je poginuo u automobilskoj nesreći, bio na čelu Koruške. Obojica su bila prijatelji Ive Sanadera, bivšeg hrvatskog premijera koji je bez objašnjenja napustio premijersku dužnost. "Otada se javljaju špekulacije o Sanaderovoj povezanosti s Hypom", stoji u tekstu.


Hypo veze s Hrvatskom su duboke, dodaje se u tekstu te se navodi kako se rast banke, prema informacijama Petera Pilza iz stranke Zelenih, 90-ih godina može zahvaliti upravo Haiderovim vezama u Hrvatskoj. Navode kako je tijekom rata u Jugoslaviji novac od hrvatske Vlade i dijaspore koji se ilegalno koristio za kupovinu oružja, prolazio upravo kroz tu banku. "Veliki iznosi koji su preostali nakon rata reinvestirali su se u Hrvatsku uz pomoć političke elite".

Umiješanost narkopodzemlja

"U srpnju je otkriveno kako su istražitelji za Hypo otkrili da Haider ima pristup desecima tajnih računa u Lihtenštajnu na kojima su bili milijuni eura. Većina novca, kažu istražitelji, došla je kao provizija od Hypa za Haidera zato što je otvorio vrata politike u Hrvatskoj. Prošli je mjesec Sanader demantirao da je primio slične provizije od Hypa kao predsjednik Vlade", stoji u tekstu.

Dalje u tekstu stoji kako je banku 2007. kolapsa spasio Bayern LB, bavarska banka. No, prošlog je prosinca BayernLB povukao svoje investicije iz banke, što je kasnije dovelo do nacionalizacije Hypa. Istražitelji su otada pročešljali čitav niz sumnjivih poslova te banke.

No, priča tu ne prestaje, nastavlja se u tekstu, te se podsjeća i na to da je ranije ove godine crnogorski časopis Monitor objavio kako je Hypo banka posuđivala novac tvrtkama povezanim s Darkom Šarićem, srpskim bjeguncem i balkanskim kraljem kokaina. U svibnju je, podsjećaju, ubijen Dragan Dudić, čovjek koji je kontrolirao nekoliko ovih tvrtki. Prošli mjesec austrijski su mediji objavili kako su istražitelji otkrili da je Šarić oprao 100 milijuna eura preko jednog građevinskog projekta u Beogradu, u čijem je suvlasništvu i Hypo banka. Međutim, istražitelj Johannes Zink tvrdi da to nije točna informacija. Hypo je, pak, demantirao bilo kakvu povezanost s pranjem novca.

Austrijska istraga uvelike je fokusirana na to je li novcem od Hypa ilegalno financiran politički uspon Haidera. Istražitelj za EU parlament Rolf Holub komentirao je da bi to dalo novu dimenziju cijelom slučaju jer bi podigao sve na razinu organiziranog kriminala.

Pročitajte više